Hrvatski radio

Radio Sljeme

Razbijen lanac trgovine ljudima: zatočenima držali najmanje 59 Kineza

20.01.2018.

13:23

Autor: Emina Dabo Hunjak

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / -

U suradnji sa slovenskim i kineskim kolegama zagrebačka je policija razbila lanac trgovine ljudima. Dvojica hrvatskih i dvojica kineskih državljana od rujna prošle godine zatočenima su držali najmanje 59 Kineza te ih prisilili na računalne prijevare na štetu građana Kine.

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije Ante Gudelj rekao je kako je u suradnji s Kinom i Slovenijom provedeno opsežno i višemjesečno istraživanje trgovanja ljudima povezano s računalnom prijevarom na štetu građana Kine. 

Prvoosumnjičeni 48-godišnji hrvatski državljanin, temeljem prethodnog dogovora, na širem području grada Zagreba, tijekom rujna 2017. godine, unajmio je dvije kuće koje su opremljene minimalnim uvjetima za stanovanje, internet vezama i elektroničkim uređajima, tako zvani "call centri", i u njih smjestio veći broj žrtava trgovanja ljudima, a koje je drugi hrvatski državljanin, 51-godišnjak iz Zagreba, prevezao u Republiku Hrvatsku, rekao je Ante Gudelj. 

Žrtve su vrbovane s područja Narodne Republike Kine te na prevaru dovedene prvo u Sloveniju pa u Hrvatsku gdje su smješteni u jednoj kući u Zagrebu te u jednoj u Velikoj Gorici. Njih su prisilili da zovu svoje sunarodnjake kojima su se predstavljati kao predstavnici pravosudnih tijela te od njih tražili novac.

U navedenim "call centrima" žrtvama je ograničena i oduzeta sloboda kretanja kao i slobodno komuniciranje tako da su im oduzete osobne isprave, a prijetnjama ih se prisiljavalo na činjenje računalnih prijevara na štetu država Narodne Republike Kine, rekao je Gudelj.

Većina žrtava je s područja Tajvana, a obećana im je brza i laka zarada ili vraćanje dugova.

Kriminalistička je istraga u tijeku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.