Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Rebalans proračuna je 'šarena laža'"

28.05.2020.

15:30

Autor: Krešimir Vešnik

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Gradska skupština o rebalansu proračuna trebala bi raspravljati na sjednici 9-og idućeg mjeseca. Njegov prijedlog oštro su kritizirali gradski zastupnici iz GLAS-a. Smatraju da je nerealan te da je za sanaciju posljedica potresa i korone izdvojeno premalo sredstava.

"Šarena laža" tako su iz GLAS-a nazvali predloženi rebalans gradskog proračuna. Njime je za saniranje posljedica potresa i koronavirusa predviđeno 157 milijuna kuna. "To je kap u moru", ističe njihova predsjednica, Anka Mrak Taritaš - U tom proračunu netko tko nije ostao uskraćen su prijatelji, rekla bih, interesi gradonačelnika grada Zagreba: to je rotor gdje se sredstva povećavaju, to je pročistač za otpadne vode i to je žičara Sljeme. Svi oni drugi su gubitnici. 

Najveći među gubitnicima su nevladine udruge koje će izgubiti više od 80 milijuna kuna, kažu iz stranke. Udarac će osjetiti i gradsko gospodarstvo. Smanjuju se gotovo sve stavke o obrtništvu i poduzetništvu za više od 67 milijuna kuna - Zadnje što činite ako želite dobro svojem gradu i ako želite dobro upravljati gradom je da smanjujete onima koji nas iz krize najbrže mogu izvući, a to su obrtnici, mali i srednji gospodarstvenici, poduzetnici... -   napomenula je Sonja König.

Ovaj je rebalans nerealan, objašnjava Stanko Kordić. Kaže da u trenutku kada Vlada za ovu godinu projicira pad BDP-a od 9,4, a neki ekonomisti i do 15 posto, predloženo smanjenje proračuna od dva posto je šala - Na najvećoj stavci koju oni smanjuju i najveće je, uopće, smanjenje na stavci poreznih prihoda, već u trenutku kada skupštinska većina bude izglasavala taj rebalans to će biti potpuno nerealno jer ćemo tada imati gubitak koji je puno veći - rekao je Kordić.  

U GLAS-u očekuju da će se najesen morati napraviti realan rebalans proračuna, no dodaju, opet će u njemu biti puno šarenih laža.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.