Hrvatski radio

Radio Sljeme

Rebalansom proračuna gradska blagajna prešla 8 milijardi kuna

30.10.2018.

21:07

Autor: Magdalena Pongrac

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / -

Gradska skupština Grada Zagreba prihvatila je rebalans gradskog proračuna kojim je on povećan za 335 milijuna kuna te je tako premašio 8 milijardi kuna. Unatoč kritikama oporbenih Klubova zastupnika, u Skupštini se našlo dovoljno ruku koje su podržale rebalans.

SDP-ov Saša Molan naglasio je da je ovakav prijedlog rebalansa proračuna nastavak toga kako Zagreb funkcionira godinama, pod nekvalitetnim vodstvom. Rekao je da se povećava manjak proračuna te da se rebalansom smanjuje program komunalnog gospodarstva i objekata te komunalne infrastrukture. Proračun neće bit realiziran više od 70 posto, a i školstvo i kultura pate.

Ni Klub GLAS-a nije digao ruke za ovakav rebalans. Anka Mrak Taritaš upozorila je da je najveći gubitnik kroz rebalans upravo komunalno gospodarstvo, jer se rebalansom sredstva za tu namjenu smanjuju za 28 i pol milijuna kuna. Dodala je da je smanjenje sredstava za izgradnju sljemenske žičare za 90 milijuna kuna rezultat lošeg upravljanja gradom, koje obećaje ulagati u kapitalne projekte, ali ih iz godine u godinu odgađa.

Gradski zastupnik Vladimir Ferdelji istaknuo je da se, u pravilu, rebalans proračuna radi kad se pojave neočekivani prihodi i preveliki rashodi, no da u slučaju zagrebačkog proračuna ni jedno ni drugo nije bilo neočekivano. Nemamo neočekivane prihode nego će jedna vrsta prihoda zamijeniti drugu. A najveći rashodi su u uredu za demografiju - oni su predviđeni, i u ZET-u zbog uvođenja karte od 4 kune koji su također predviđeni, kao i oni koji su se dogodili zbog dijeljenja školskih papuča. Ovaj rebalans nema veze s usklađivanjem prihoda i rashoda nego služi samo da bi se prvi proračun izbrisao.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.