Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Rebalansom proračuna Tomašević uštedio za kavu"

28.09.2021.

16:40

Autor: M.Pongrac/K.Vešnik

Emica Elvedji/PIXSELL

Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: - / -

Rebalansom proračuna gradonačelnik Tomašević uštedjet će tek za kavu - istaknuo je član predsjedništva Stranke rada i solidarnosti i bivši pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić. U našoj emisiji Replika kritizirao je i izgradnju deponija u Sesvetskom kraljevcu te se osvrnuo na slučaj "Poliklinike".

Rebalansom proračuna gradonačelnik Tomislav Tomašević uštedjet će nezamjetan dio onoga što je najavljivao prije nego što je došao na vlast - istaknuo Ivica Lovrić dva dana uoči sjednice Gradske skupštine na kojoj će se naći upravo rebelans. Kaže kako su kritike Tomaševićeve vlasti na račun Bandićevog pororačuna stoga neopravdane - U kamapanji se govorilo o uštedama od čak 3 do 3 i pol milijarde kuna, a korekcije su donijele svega oko 36 milijuna kuna uštede. Netko je to simpatično u novinama ovih dana usporedio, rekavši da je, kad bi to stavili u omjer s jednom prosječnom plaćom, gospodin Tomašević uštedio otprilike za jednu kavu.

Posebno ga iznenađuje što se koalicija koja slovi kao "zelena" nije snašla po pitanju gospodarenja otpadom. Otvaranje deponija u Sesvetskom kraljevcu smatra pogreškom - Kao jednu od ključnih odrednica kampanje ste imali to da ćete riješiti zbrinjavanje otpada i do kraja 2024. zatvoriti Jakuševec, a sad se odjednom događa to da otvarate nove deponije i odlagališta! Imamo tu još jednu pojavu - da se sklapaju neki novi ugovori za odvoz glomaznog otpada u Sisak. Odvoz u Sisak na drobljenje i usitnjavanje pa vraćanje natrag u Zagreb, znate, enormno puno košta!

Ugovor o nabavci automobila za gradske službenike, koji se zbog navodne rastrošnosti zamjerao bivšoj vlasti, nova vlast je produžila na još šest mjeseci, kaže Lovrić - a onda nakon toga se priprema novi natječaj za zakup automobila, smanjuje ih se sa 150 na 50 godišnje, ali je prosječna cijena po automobilu planirana 20 posto veća nego što je to po onom ugovoru koji je sklopio gospodin Bandić. Tko je tu pametan, neka razluči!

Lovrić je optužio Tomaševića da je odluku o smjeni Upravnog vijeća Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba donio u rekordnom roku bez propitkivanja medija iz kojeg vijesti dolaze - i onda vam gradonačelnik neće gospođu Gordanu Buljan Flander, dakle ravnateljicu svoje ustanove više od tri mjeseca primiti na razgovor, a s druge strane njegov vijećnik i član njegove stranke koji je urednik portala, vodi svakodnevnu medijsku kampanju protiv te ravnateljice i Poliklinike. To je nešto što mene podsjeća na neka revolucionarna vremena kada ste imali medijsku topničku pripremu, a onda odstrel.

Gradonačelnik je svoju odluku branio konferenciji za novinare - Nema nijednog političkog aktera koji nije osudio taj događaj tako da u tom smislu mislim da je, jednostavno, zdravorazumski da smo ga i mi osudili. Traženje putem ovršnog zakona sudske zabrane izvještavanja jednog medija o jednoj gradskoj ustanovi, bez obzira nato o kojem mediju i kojoj ustanovi se radi, je nešto što ova vlast sigurno neće podržavati.

Uz to, Lovrić je nezadovoljan je i brzinom obnove škola nakon potresa, kao i time što gradska vlast ne predlaže nove projekte nego, kako kaže, samo dovršava stare, one koje je pokrenula bivša vlast - Jedno je trud, a drugo su rezultati. Pored tog iznimnog truda, mislim da bi trebali uskoro očekivati rezultate - zaključio je Lovrić.

Ivica Lovrić i Tomislav Tomašević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.