Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Reforma kurikula je nestručno vođena"

20.02.2019.

13:10

Autor: Krešimir Vešnik

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

Članovi Bandićeve Stranke rada i solidarnosti kritizirali su obrazovnu reformu. Poručili su da umjesto obrazovanja imamo konfuziju jer nastavnici moraju odlučivati o sadržaju što, rekli su, nije njihov posao. Uz to, uvodi se digitalizacija u škole od koje su mnoge zemlje odustale.

"Reforma kurikula je nestručno i nekompetentno vođena", poručili su iz Stranke rada i solidarnosti. Smatraju da izbor nastavnog sadržaja nije na nastavniku, referiravši se na odluku resornog ministarsva da o sadržaju lektire odlučuju učitelji hrvatskog jezika putem anketnih upitnika.

Također su kritizirali uvođenje digitalizacije u škole - Imamo znatnu količinu znanstvenih istraživanja koja pokazuju višestruke štete takvog pristupa. Imamo i sve više primjera, sve više zemalja gdje se takva praksa napušta i zabranjuje - rekla je gradska zastupnica Stranke rada i solidarnosti Irena Cajner Mraović.

A uvođenje digitalizacije je, tvrdi Ivica Lovrić iz Bandićeve stranke, paravan za osobne interese - Ovo ministarstvo u svojem mandatu planira za digitalizaciju škole potrošiti oko milijardu i pol kuna. Većina toga će otići na uvoznu opremu: na dlanovnike, računala i tome slično; opremu koja se ne proizvodi u Hrvatskoj, opremu koja će doći iz Kine ili Južne Koreje. Projekt "Škole za život" je, u biti, samo paravan za osobni biznis, za parcijalne interese - rekao je Lovrić.

No, iz stranke nisu samo kritizirali već i ponudili svoje prijedloge poput opremanja svih prostorija u školama te uvođenje odgovarajućeg statusa i motivacije učitelja - Treće je rješavanje problema upravljanja. Zadnje izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju su doprinijele dezorganizaciji, dezorjentaciji modela za upravljanje hrvatskim školama. Odgovorno tvrdim da tvrdim ta takav model ne postoji nigdje u svijetu, koji je potpuno anarhičan i koji je nedefiniran. Nakon toga, potrebna je izrada novih kurikula, ali na temelju procedura, protokola i znanstvenih spoznaja, kako se to radi u suvremenom svijetu - zaključio je Lovrić. 

Hoće će li ove kritike i prijedloge stranke koja ima sve veći utjecaj u vladajućoj koaliciji prihvatiti resorno ministarstvo, ostaje za vidjeti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.