Hrvatski radio

Radio Sljeme

Reformisti o postavljanju spomenika dr. Tuđmana: ideja je dobra, ali...

09.02.2017.

14:56

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavnici Narodne stranke Reformista sve su angažiraniji u problematiziranju brojnih pitanja u našem gradu. Na današnjoj konferenciji su se osvrnuli na postavljanje spomenika dr. Franji Tuđmanu te dali prijedlog gdje bi bila aleja zagrebačkih spomenika posvećena kulturnim velikanima.

Zagrebački reformisti smatraju dobrom idejom prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o postavljanju spomenika dr. Franje Tuđmana u produžetku tzv. Lenucijeve potkove s donje strane pruge uz Vukovarsku ulicu, ali ukazuju na opasnost napuštenih objekata koji se nalaze na tom potezu.

Želimo ukazati na ruševinu Paromlina – jednog onajvažnijih zagrebačkih spomenika industrijske arhitekture s početka 20. stoljeća, na napuštenu bivšu zgradu banke na Paromlinskoj cesti, kao i na veliku ruševnu zgradu u istoj ulici koja je danas štakornjak, izvor zaraze i neugodnih mirisa i okupljalište narkomana. U ruševnu zgradu kroz dva otvorena ulaza bez vrata mogu zalutati i djeca. Postoji opasnost od trovanja djece narkomanskim iglama. Da bismo imali kontinuitet Lenucijeve potkove i s južne strane Glavnog kolodvora, moramo riješiti i probleme napuštenih objekata koji nisu u funkciji. Štakornjaku ovdje nije mjesto, a cijelo to ruševno i napušteno područje izgleda sablasno, upozorio je član predsjedništva Narodne stranke, Robert Hirc.

S obzirom da je prvi prijedlog gradonačelnika o postavljanju spomenika na Trgu Dr. Franje Tuđmana sada zamijenjen lokacijom uz Vukovarsku ulicu, Trg Dr. Franje Tuđmana je simbolično ostao prazna površina koju zagrebački Reformisti predlažu kao lokaciju koja bi mogla biti posvećena kulturnim velikanima poput Ive Robića, Ivana Meštovića, te Arsena Dedića. 

Kao što postoje povijesni velikani na Zrinjevcu, sportski velikani na Jarunu, aleja kulturnih velikana još traži svoje mjesto. Zagrebački Reformisti javno pozivaju gradonačelnika Bandića da ovu inicijativu uputi pred gradske zastupnike na sljedećoj sjednici Gradske skupštine.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.