Hrvatski radio

Radio Sljeme

Reformisti tvrde: "Grad Zagreb mora bolje brinuti o beskućnicima!"

19.01.2017.

14:37

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Beskućnici nisu dovoljno dobro zbrinuti u glavnom gradu Lijepe naše, tvrde iz Narodne stranke - Reformista te se zalažu za sustav koji bi kvalitetnije zbrinjavao beskućnike. Smatraju da je to odgovornost Grada Zagreba.

Hladni zimski uvjeti najpogubniji su za one koji nemaju vlastiti krov nad glavom. Reformisti smatraju kako o tim najugroženijim socijalnim skupinama Grad ne vodi dovoljno brige, te da humanitarno samoorganiziranje građana i postojeći kapaciteti za zbrinjavanje beskućnika nisu dovoljni. Reformisti traže od Gradskog ureda da uloži dodatni napor da se potakne i socijalno poduzetništvo, da se otvori još smještajnih kapaciteta, da se organizira i prijevoz, da se bolje i više kontrolira gdje su ti ljudi. Ljude kojima je potrebna pomoć, kojima je potrebno grijanje, vrlo lako ih je pronaći jer nema puno mjesta u gradu Zagrebu, na žalost, u kojima se oni mogu po noći grijati da bi uopće preživjeli, rekao je član nacionalnog predsjedništva Reformista, Robert Hirc. 

Iz tog razloga, predlažu da se prihvatilišta za beskućnike otvore u samom Gradu, jer su ona na rubovima Grada teško dostupna. Osim toga, najbolje rješenje za dugoročno zbrinjavanje beskućnika vide u socijalnoj inkluziji kroz poduzetništvo, što je u Europi raširena praksa. Navode kako je u Poljskoj svinjogojska farma preuređena u smještaj za 1000 beskućnika i organizirana je proizvodnja tjestenine u kojoj oni rade i tako se uzdržavaju. U Norveškoj beskućnici organizirano prodaju novine, u Francuskoj rade u second-hand shopovima, a u Njemačkom gradu Berlinu rade kao turistički vodiči i turistima pokazuju tamnu stranu velegrada. Mislim da bi Grad Zagreb kroz svoj Ured za socijalnu skrb mogao dati neki prijedlog da se (beskućnici) uključe u neki javni rad, bez obzira je li to primjer proizvodnje tjestenine ili je to primjer rada u second-hand shopu, jer svaki čovjek se sigurno puno bolje osjeća ako osjeća, osim da je nešto dobio - da prespava i da nešto pojede, da je negdje za nešto koristan, rekla je glavna tajnica Reformista, Alenka Košiša Čičin Šain.

Reformisti smatraju i da prosjačenje narušava turističku sliku Grada, a uključenjem beskućnika u društveno-koristan rad taj bi se problem znatno smanjio.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.