Hrvatski radio

Radio Sljeme

Rekonstrukcija dojke pozitivno utječe na ishod liječenja oboljelih od karcinoma

24.09.2022.

14:18

Autor: Radio Sljeme

Bra Day na Cvjetnom trgu

Bra Day na Cvjetnom trgu

Foto: Jelena Ucović / Radio Sljeme

Na Cvjetnom trgu održana je poznata javno zdravstvena akcija BRA DAY - Dan dojki, kojom se želi senzibilizirati javnost, osobito ženski dio populacije, na nužnost redovitih pregleda dojki.

Dan dojki odnosno Bra Day posvećen je edukaciji kako sačuvati zdrave i najbolje izliječiti oboljele dojke te osvješćivanju žena o suvremenim mogućnostima rekonstrukcije ukoliko je dojka uklonjena zbog raka. Upravo je rekonstrukcija dojke zahvat koji ženi vraća psihofizičku cjelovitost i pozitivno utječe na izlječenje, upozorava plastični kirurg Domagoj Eljuga.


- Kampanja je pokrenuta prije 7 godina prvenstveno zbog straha i neznanja pacijentica. Tada smo postotak rekonstrukcije imali ispod 15 posto. Danas smo taj postotak uspjeli podići iznad 30 posto. Uvjeren sam da bi se više od 70 posto žena koje se suoče s dijagnozom karcinoma i kojima je potrebno uklanjanje dojke, odlučilo za ovaj zahvat da su bile adekvatno informirane i educirane o brojnim mogućnostima rekonstrukcijske kirurgije - ističe Eljuga. 


Ključna informacija je da zdravstveno osiguranje pokriva rekonstrukciju dojki za koju, kaže Eljuga, nikad nije kasno.


- Sve žene moraju znati da nikada nije kasno. Čak ako je dojka uklonjena prije 10, 20 ili 30 godina, uvijek postoji opcija da je rekonstruiramo. Bitno je naglasiti da su ti zahvati pokriveni zdravstvenim osiguranjem tako da žene ne moraju ništa plaćati, a opet mogu dobiti lijepe rekonstruirane dojke kako bi se ponovno osjećale ženstveno - naglašava Eljuga. 


O vlastitom iskustvu u našem je programu progovorila i doktorica Tomislavka Buhiniček.


- Karcinom je bio u početnoj fazi. Došla sam u stručne ruke profesora Eljuge koji mi je objasnio što sve mogu napraviti, koji sve zahvati postoje i koje su mi mogućnosti. Ja sam se odlučila za uklanjanje i rekonstrukciju obiju dojki kako se karcinom za koju godinu ne bi pojavio i u drugoj, zdravoj dojci. Možda se ne bi pojavio nikada, no nisam željela riskirati. Mi žene smo u neku ruku tašte, volimo izgledati lijepo, volimo se osjećati ženstveno pa sam zato i napravila rekonstrukciju dojki. A opet nakon toga lakše se vratiti u svakodnevni život i na posao. Zapravo je puno lakše kada je sve na svom mjestu - zaključila je Buhiniček.  

  


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici