Hrvatski radio

Radio Sljeme

Rektor Bjeliš proziva Ministarstvo znanosti

16.10.2013.

14:38

Autor: Ivica Zadro

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sveučilište u Zagrebu, nakon sjednice Senata, ponovno se obrušilo na Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Osim uobičajenih financijskih poteškoća, ministra Željka Jovanovića optužili su da dokida vladavinu prava. Stoga su predsjedniku Sabora Josipu Leki uputili dopis vezan uz izmjene Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš istaknuo je da su tijekom dvotjedne javne rasprave o prijedlogu zakona odbijene sve njihove primjedbe. "Jedan način kojim se samo ministarstvo koje donosi prijedloge zakona i zalaže se za njih na kraju u Saboru sami i prihvate svojim daljnjim djelovanjem iskazuju poruku, tj. način rada da te iste zakone ne žele provoditi", rekao je Bjeliš.

Senat Sveučilišta u Zagrebu predstavilo je i rezultate natječaja za namjensko financiranje. Od 25,8 milijuna kuna 1,9 milijuna je dodijeljeno Interventnom fondu, 1 milijun Fondu za poticanje mobilnost, a preostali iznos dodijeljen je za potpore istraživanjima, izvijestila je prof. Duška Ćurić, predsjednica mjerodavnog Sveučilišnog povjerenstva. Odobreno je 429 potpora za istraživanje od 768 zahtjeva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.