Hrvatski radio

Radio Sljeme

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras "ništa nije bilo slučajno"

03.12.2015.

20:37

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rektor Zagrebačkog sveučilišta i predsjednik Rektorskog zbora Damir Boras ostao je danas stajati iza drugih uzvanika na prvoj sjednici osmog saziva Hrvatskog sabora, nezadovoljan mjestom koje mu je dodijelio saborski protokol i načinom na koji ga je pozdravio predsjedavajući Josip Leko.

Naglasio je i kako je saborske službenike odmah po ulasku u sabornicu upozorio kako su mu namijenili neprikladno mjesto.

Umjesto da sjedim s ostalim rektorima, saborski mi je protokol namijenio mjesto među predstavnicima vjerskih zajednica. Predsjedavajući me nije poimence pozdravio kao predsjednika Rektorskog zbora, iako sam na sjednicu pozvan u tom svojstvu, nego kao predstavnika Hrvatske starokatoličke crkve. 

Izjavio je Boras Hini, ističući kako jest starokatolik, ali kako je u toj vjerskoj zajednici tek laik te kako ga ona nije delegirala u Sabor.

Predsjednik Leko mi se kasnije ispričao i vjerujem kako on nije kriv za to što se dogodilo, nego mu je protokol dao popis uzvanika koje je trebao pozdraviti na početku sjednice, a koji je bio izrazito neprofesionalno napisan, uvjeren je Boras.

Najavio je kako će se Saboru i pisanim putem požaliti na ponašanje službenika u protokolu te istaknuo kako to ne čini zbog povrijeđene taštine, nego kako bi upozorio da bi rektorima po protokolu moralo pripadati visoko mjesto.

U saborskim službama objašnjavaju, pak, kako je današnja sjednica bila radna, a ne svečana te kako je prije svega bilo nužno osigurati mjesta za svih 151 zastupnika. Zbog toga rektori nisu bili smješteni u sabornici kako je običaj na svečanim sjednicama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.