Hrvatski radio

Radio Sljeme

12:34 / 04.10.2017.

Autor: Emina Dabo Hunjak

Renato Petek upozorio na azbestne ploče na vrtićima i školama

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kvalitetu života u gradu Zagrebu ugrožavaju azbestne ploče na čak 10 vrtića, 15 škola i 10 domova zdravlja, kao i bazna stanica postavljena na Jarunu, na konferenciji za novinare upozorio je gradski zastupnik Renato Petek.

Iako su već 10 godina zabranjene, azbestne ploče i dalje postoje na nekim gradskim vrtićima, školama i domovima zdravlja. Na njihov negativan utjecaj na zdravlje upozorio je gradski zastupnik Renato Petek kao i na zračenje bazne stanice postavljene u ulici Bernarda Vukasa na Jarunu.

Još uvijek postoji određeni broj objekata gdje dolaze djeca i borave cijeli dan u njima, a gdje su na krovovima ili na samim zgradama azbestne ploče kojima je rok istekao prije 20 godina, kazao je Petek te naglasio kako su izuzetno opasne u trenutku kada im istekne rok te kad pod djelovanjem vremena, sunca i kiše dolazi do njihova pucanja i širenja čestica u zraku.

Upozorio je i na postavljanje bazne stanice na Jarunu gdje je jedan teleoperater prekršio GUP i postavio baznu stanicu na zgradu bez suglasnosti svih sustanara i suvlasnika.

Renato Petek je poručio da će pomoći građanima doći do građevinske inspekcije i ostalih nadležnih institucija kako bi se ovi problemi riješili.

Problemi koji se odnose na kvalitetu života građana nisu riješeni ni spomenuti u strategija grada, kazao je Petek te naveo kako ne postoji rješenje odvoza otpada kao ni rješenje prometnih problema koji su izuzetno važni problemi čije bi rješavanje trebalo biti prioritet, zaključio je Petek.

Petek je istaknuo kako će nastojati poticati građane da ukazuju na probleme koje imaju kako bi zajedno doprinijeli većoj kvaliteti života u gradu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.