Hrvatski radio

Radio Sljeme

Resničani prosvjedovali protiv izgradnje energane

26.05.2022.

10:31

Autor: M.Pongrac/Hina

Udruga za zaštitu okoliša Resnik prosvjedovala pred Gradskom skupštinom

Udruga za zaštitu okoliša Resnik prosvjedovala pred Gradskom skupštinom

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

Prosvjedom uoči sjednice Gradske skupštine, udruga Resnik, kao i osam Vijeća mjesnih odbora, upozorili su na štetnost projekata Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom poručivši da se u time u Resniku želi izgraditi novi, još gori Jakuševec.

- Gradonačelnik Tomislav Tomašević nastavlja sve projekte s otpadom bivšeg gradonačelnika, koji su katastrofalni i štetni - istaknula je predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik, Branka Genzić-Horvat, poručivši da je projekt Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom (ZCGO) štetan za okoliš te građane Resnika i Žitnjaka.


Desetak prosvjednika noseći transparente ispred Gradske skupštine poručilo je kako Resnik "ne želi spalionicu i tuđe smeće", da je “energana obmana”, a zastupnicima su dijelili letke tražeći da zaustave "katastrofalne projekte s otpadom u Zagrebu". Prosvjedni performans zajednička je akcija udruge Resnik, Vijeća mjesnih odbora Žitnjak, Petruševec, Resnik, Ivanja Reka, Novi Jelkovec, Kozari Putevi, Resnički gaj, Kozari Bok te Udruge povrćara Zagreba i Zagrebačke županije.


Genzić-Horvat istaknula je i kako su zatražili dijalog sa gradonačelnikom Tomaševićem te predsjednikom Gradske skupštine Joškom Klisovićem, no tvrdi da su ih odbili primiti, pa im “preostaje biti na ulici”. Poručila je kako je projekt iz 2005. štetan projekt koji će dugoročno blokirati sustav odvojenog prikupljanja i recikliranja u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, jer spalionice trebaju pomiješano smeće.


- Regionalni centri imaju mali postotak odvajanja, uzrokuju teško ekološke i financijske probleme, što je dokazano na primjeru već dva izgrađena takva centra u Hrvatskoj. ZCGO i odvojeno prikupljanje ne idu zajedno - poručila je predsjednica udruge.


Dodala je i da, uz ZCGO, odluka o odlaganju građevinskog otpada u Resniku, drobilice za krupni i građevinski otpad, pretovarne stanice za biootpad i sortnirnice na Žitnjaku pretvaraju Resnik i Žitnjak u novi, "još gori Jakuševec", i to šest i pol kilometara od glavnog zagrebačkog trga.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.