Hrvatski radio

Radio Sljeme

Revitalizacija gradske "žile kucavice"

11.04.2017.

14:50

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedna od najstarijih i najdužih zagrebačkih ulica, nekadašnja gradska žila kucavica, koja broji više od 500 adresa danas je u kritičnom stanju. Prazni obrtnički prostori, grafiti po fasadama i zapuštena dvorišta ne slute na dobro. No petogodišnjim Projektom Ilica nastojat će se to promijeniti.

Multidisciplinarni Projekt Ilica pokušat će trenutačno zapuštenim i neiskorištenim prostorima osmisliti nove upotrebne uloge. Time se nastoji očuvati gradske obrte, ali i otvoriti nove kulturne sadržaje u toj najpoznatijoj gradskoj ulici. Predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija Ivana Nikolić Popović. Ono što bi mi s ovim festivalskim djelom, koji će se održavati između 5. i 12. svibnja, htjeli pokazati, je ustvari kako kultura i umjetnost mogu unaprijeditit život jedne zajednice. I naravno svi ti kulturnjaci će zajedno s građanima dati prijedloge na koji način kroz sinergiju mogu zajedniči stvoriti kvalitetniji život.

Jedan od glavnih razloga zapuštenosti obrtničkih prostora u Ilici su nerješeni imovinsko pravni odnosi rekla je pročelnica Ureda za strategijsko planiranje Sanja Cvjetko Jerković. Dodaje da dok se oni ne rješe možemo provoditi projekte slične ovome koji daju alternativu postojećem stanju. Tu ne govorimo samo o prostorima koji su napušteni, tu govorimo i o nekim prostorima koji se koriste na uobičajeni načni recimo za trgovanje, a sada kroz Projekt Ilica moći će dobiti mogućnost pokazati kako bi mogli funkcionirati kao modni atelier ili kao izložbeni prostor ili nešto potpuno drugačije.

Festival Readymade u okviru Projekta Ilica održavat će se na 5 iličkih lokacija, a službeno se otvara 5. svibnja u 19 sati izložbom "Nastalo u Ilici".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.