Hrvatski radio

Radio Sljeme

Rješenje spora oko crkve u parku na Savici je u rukama Grada

10.10.2016.

12:58

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Župa bl. Alojzija Stepinca osnovana je na Savici 1999. Kako tada nije pokrenuta gradnja crkve, mise se do danas održavaju u prostoru kvartovske javne škole što nije primjereno. Je li moguće kompromisno rješenje između Grada i Nadbiskupije?

"Kada je na Savici osnovana župa, na lokaciji parka i oko njega bilo je puno više zelenog prostora. Gradnja devet stambenih blokova bitno je smanjila prostor koji je još ostao na raspolaganju. Da je bilo više razumijevanja, crkva bi tada, dakle prije petnaestak godina, imala savršenu lokaciju."  Rekao je župnik Župe bl. Alojzija Stepinca Antun Vukmanić.

Danas ova lokacija u parku okruženom zgradama više ne odgovara niti Nadbiskupiji, no ako bi im gradske vlasti ponudile bolju parcelu, prihvatili bi je, tvrdi župnik Antun Vukmanić, no dodaje da, do sada, nikakvu ponudu ili prijedlog nisu dobili.

S druge strane, predstavnik inicijative "Čuvajmo naš park" Igor Kramarić tvrdi da alternativnih lokacija ima.  

"Loptica je", prema riječima župnika Antuna Vukmanića, ali i Igora Kramarića, sada na strani grada Zagreba koji je i najodgovorniji za trenutnu situaciju.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.