Hrvatski radio

Radio Sljeme

Rođendan umjetnosti

17.01.2023.

12:34

Autor: Ivana Radaljac Krušlin

Zgrada Muzičke akademije Zagreb

Zgrada Muzičke akademije Zagreb

Foto: Borna Filic / Pixsell

Danas slavimo milijun i šezdeseti rođendan umjetnosti. Riječ je o događanju koje slijedi ideju umjetnika Robera Filijua, koji je proglasio da je umjetnost rođena 17. siječnja 1963.  Nakon njegove smrti, od 1987., umjetnici iz cijeloga svijeta svake godine toga dana, na različitim umjetničkim događanjima, javnosti predstavljaju svoj rad te slave njegovu ideju tzv. vječne mreže.


Od 18 sati do ponoći u zgradi Muzičke akademije obilježava se "Rođendan umjetnosti" kojim združene umjetničke sastavnice Sveučilišta u Zagrebu (Muzička akademija, Akademija dramske umjetnosti, Akademija likovnih umjetnosti te Studij dizajna/Arhitektonskog fakultet) publici svih uzrasta i profila žele približiti specifičnosti rada na umjetničkom području te posebnosti visokog umjetničkog obrazovanja. Sve će to biti zbijeno u šestosatni program koji će simbolički uključiti po jedan sat programa za svako desetljeće dosadašnjeg održavanja manifestacije. Umjetnost je rođena na današnji dan prije milijun i šezdeset godina pojasnio je domaćin, dekan Akademije Igor Lešnik.

-Točno prije šezdeset godina je belgijski umjetnik Robert Filliou proglasio je da je pouzdano utvrdio, znanstvenim metodama, da je umjetnost rođena točno prije milijun godina. Objasnio je to tako da je netko suhu spužvu ubacio u kantu s vodom. I tako je rođena umjetnost!  

Stvaranje dramskih predstava, uvježbavanje glazbenih izvedbi, izrada likovnih radova, primjena umjetničkih rješenja u video igrama, znanstveni rad u umjetnosti, sve su to načini prijenosa kreativnosti kojima će se posebno mlađoj publici ovim konceptom približiti kreativni proces nastajanja umjetnosti. 

-Cijela zgrada Muzičke akademije je otvorena. U svim njenim prostorima se istodobno događaju različite aktivnosti, bilo da netko svira, pjeva, crta, kroji, prikazuje fila.. istodobno u blokovima od dvadeset minuta. 

Cijeli je projekt vrlo neformalan, u najboljem smislu riječi jer je publici omogućeno da sudjeluje u kreativnom procesu s pitanjima i komentarima. Ulaz je slobodan , a i ove godine izravno će se uključiti i Europska radiodifuzijska unija putem putem Dramskog i Glazbenog programa Hrvatskog radija i video streaminga. Svečano otvorenje je u 18 sati u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.