Hrvatski radio

Radio Sljeme

Roditelji-odgojitelji pripremaju tužbe zbog ukidanja mjere pomoći

23.11.2021.

14:21

Autor: Magdalena Pongrac

Marin Tironi/Pixsell

Marin Tironi/Pixsell

Foto: - / -

Prosvjednici protiv ukidanja mjere roditelj-odgojitelj ponovno su se okupili pred zagrebačkom gradskom upravom. Vladajućima su poručili da ne pristaju na kompromis i da pripremaju tužbe. Njihove stavove poduprli su i neki političari, a gradonačelnik Tomislav Tomašević obećao je sastanak.

Dvjestotinjak prosvjednika uz zviždanje i transparente, ponovno je glasno reklo NE ukidanju mjere roditelj-odgojitelj. - Naš jedini zahtjev je da se ovo stopira i onda smo spremni s njima surađivati, ali ako se odredi stručan tim koji bi radio na poboljšanju te mjere. Ne pristajemo na kompromise i ako prijedlog prđe, idemo na tužbe! - rekla je Ljiljana Dragić iz inicijative "Djeca su budućnost".

Dragić je istaknula da dosadašnji sastanci sa zamjenicom gradonačelnika Danijelom Dolenec, iz perspektive roditelja-odgojitelja nisu urodili plodom. Stoga, predstavnici udruga roditelja traže još jedan sastanak s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem. On je na to pristao. - Sastat ćemo se s predstavnicima udruga i ja i moji zamjenici i pročelnici, da čujemo njihove zahtjeve. Čekamo i što će o tome reći pravobraniteljica za djecu, međutim, ja se sjećam da je 2019. godine pravobraniteljica na javnoj raspravi kritizirala neke aspekte ove mjere.

Iz Gradske uprave dosad su, kako kažu, ustrajali na ukidanju mjere zbog visokih troškova i malog ili dvojbenog demografskog učinka. S ovim razlozima ne slaže se član Stranke rada i solidarnosti Ivica Lovrić, koji najavljuje tužbe. - Mi smo ponudili roditeljima-odgojiteljima da ćemo snositi troškove pravnog postupka, organizirati skupnu tužbu i ono u što nas uvjeravaju je sasvim sigurno - ako odluka bude donesena, ona će pasti na sudu jer je nezakonita.

Potpredsjedik Gradske skupštine Igor Peternel iz Domovinskog pokreta smatra, pak, da su prava roditelja-odgojitelja stečena prava i ne smiju se ukidati. Naime, više od 5 tisuća majki-korisnica ukidanjem mjere ostaje bez novčane pomoći. - Nevjerojatno je da se ukida mjera za ljude koji su već korisnici te mjere, to pokazuje neozbiljnost države, to su ljudi koji djecu nisu stavili u vrtiće, imaju kredite i sada ostaju prepušteni na milost i nemilost sreći da nađu posao.

Iz udruga roditelja ističu da imaju podršku pravobraniteljice za djecu, no iz grada tvrde kako njezino pismo podrške i preporuke u ovom slučaju još nisu dobili. O ukidanju mjere bi 9. prosinca trebala odlučiti Gradska skupština.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.