Hrvatski radio

Radio Sljeme

10:39 / 09.12.2021.

Autor: Vesna Jurić-Rukavina

Roditelji odgojitelji u borbi za stečena prava

Roditelji odgojitelji

Roditelji odgojitelji

Foto: Ivan Hlupić / HRT

Korisnici mjere roditelj-odgojitelj u četvrtak ujutro su, prije početka sjednice zagrebačke Gradske skupštine, zviždaljkama, transparentima, pjesmama prosvjedovali protiv redefiniranja te mjere. Istaknuli su velike transparente na kojima je pisalo "Spavaš li mirno Tomica" i "Odlučili smo poštovati stečena prava", a među transparentima bio je i onaj s natpisom "Gradonačelniče rekli ste da ćete biti 'gradonačelnik svih građana" zar ne? Laž". Gradskim zastupnicima dijelili su letke na kojima je pisalo "Djeca su budućnost! Sretan Božić želi vam 5793 roditelja odgojitelja i 20.000 njihove djece!".

Na današnju sjednicu Gradske skupštine po hitnom postupku uvršten je prijedlog odluke o izmjenama odluke zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića kojom se pravo na korištenje mjere sa 15. godine života djeteta skraćuje do 7. godine života djeteta. To znači da oni korisnici kojima su već sada djeca navršila sedam ili više godina iz mjere izlaze s 30. travnjem 2022., čime se stvara razdoblje u kojem se omogućava prilagodba na nove okolnosti, odnosno da korisnici mogu tražiti posao i zaposliti se za vrijeme korištenja mjere. Korisnicima čija djeca imaju manje od 7 godina, od 1. svibnja naknada se smanjuje četiri puta, na 1000 kuna mjesečno.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.