Hrvatski radio

Radio Sljeme

18:26 / 28.07.2017.

Autor: hrt.hr/A.D.

Roditeljima ostavljene djevojčice određen istražni zatvor

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Roditeljima djevojčice ostavljene pred crkvom u Brestju zagrebački Županijski sud odredio je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Imaju rok od tri dana za žalbu na određivanje istražnog zatvora.

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo ispitalo je roditelje djevojčice ostavljene prije tjedan dana ispred župnog ureda u Brestju. Tereti ih se za kaznena djela napuštanja djeteta i povredu djetetovih prava, izvijestilo je državno odvjetništvo. DORH sumnja da je majka bez nadzora ostavila svoje sedmomjesečno dijete u nakani da ga trajno napusti, na neosvijetljenom i usamljenom mjestu ispred župnog ureda.

Ujedno, postoji osnovana sumnja da su oboje osumnjičenika, majka i otac, od početka 2014. do 25. srpnja 2017. kao roditelji dvoje maloljetne djece, počinili kazneno djelo povrede djetetovih prava i da je prvoosumnjičenica ostavljala djecu bez nadzora i skrbi odrasle osobe u višestruko ugrožavajućim situacijama, a da drugoosumnjičenik (otac) nije prijavio nadležnim službama nestanak sedmomjesečnog djeteta, niti je poduzeo druge radnje u cilju pronalaska i zbrinjavanja djeteta.

Protiv oboje osumnjičenika sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela što je sudac djelomično prihvatio i protiv oboje osumnjičenika odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, izvijestilo je državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.