Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ronioci čistili Jarun: "Sve manje smeća na dnu jezera"

05.11.2017.

15:48

Autor: Mia Majić, Ivan Hlupić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Velika ekološka akcija održala se na Jarunu. Čišćenje jezera i okolne površine organizirao je ronilački klub "Roniti se mora", a cilj je bio izvući što više predmeta od gume, plastike, metala, stakla, tkanine i ostalih otpadnih sirovina kojima ondje nije mjesto

Akcija je okupila 70-ak ronioca-ekologa iz sedam hrvatskih ronilačkih klubova. Osim čišćenja, članovi kluba educirali su posjetitelje o ekologiji i podučili ih vještini ronjenja s bocama. 

Šezdesetak ronioca iz Splita, Karlovca, Varaždina, Čakovca i Zagreba danas nije imalo previše posla. Na dnu jezera sve je manje otpada. Dok smo u počecima akcije izvlačili i nekoliko tona, danas se naši učinci mjere u desetinama i stotinama kilograma. Više na nalazimo frižidere, vešmasine i slične uređaje, danas je to većinom sitni otpad utonuo u mulj. Ta činjenica nas naravno čini zadovoljnima i pokazuje da se situacija mijenja, govori Srđan Vrančić iz ronilačkog kluba 'Roniti se mora'. 

Organizator akcije Karlo Mačoš istaknuo je kako su oni tu jer žele podići svijest o zagađenju. Ako ljudi vide što se sve izvadi van, možda sljedeći put dobro promisle hoće li otpad baciti u vodu, dodao je. 

Ovaj projekt provodi se diljem Hrvatske, a kako tvrde njeni organizatori Zagreb čistoćom prednjači ispred ostalih hrvatskih gradova, a svijest o potrebi zaštite okoliša i prirode sve je veća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.