Hrvatski radio

Radio Sljeme

Rugvica postaje trajni dom novog Imunološkog zavoda

17.06.2022.

17:19

Autor: Mario Mihaljević

Imunološki zavod u Rugvici

Imunološki zavod u Rugvici

Foto: Foto / Ministarstvo zdravstva

U suradnji Ministarstva zdravstva, Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te imunološkog zavoda postignuto je rješenje kojima poslovna zona Rugvica postaje trajni dom novog Imunološkog zavoda.


-U kontekstu pravnih izazova s ranijom lokacijom, učinili smo značajan iskorak za nastavak ovog strateškog projekta i pokazali snažnu volju i odlučnost Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva zdravstva i Imunološkog zavoda da se, nakon 30 godina, ostane pri odluci revitalizacije Imunološkog zavoda kao važne ustanove u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske“ istaknuo je ministar Beroš povodom današnje odluke na Općinskom vijeću Općine Rugvica-.


Ovom Odlukom Općina Rugvica, kao vlasnik, daruje Imunološkom zavodu, zemljište u radnoj zoni Rugvica - sjever, površine 69.761 m2 s potencijalom ukupne minimalne veličine 20.000 m3 u svrhu izgradnje cjelokupne tvornice bioloških lijekova, izgradnje izdvojenog pogona za proizvodnju antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica te biofarmaceutskog postrojenja za proizvodnju animalnih imunoseruma namijenjenih za ljudsku i veterinarsku uporabu s primarnom namjenom proizvodnje antitoksina za otrov europskih zmija.


-Sve druge aktivnosti u pripremi izgradnje novog Imunološkog idu svojim tijekom. Gradnja cjelokupne tvornice počet će najkasnije za dvije godine dok je predviđeno vrijeme gradnje do faze funkcionalnosti devet mjeseci od pozitivnog završetka javnog natječaja, odnosno odabira izvođača po provedenom natječaju-, stoji u priopćenju Ministarstvo zdravstva.


-Imunološki zavod je perjanica naše znanosti i zaslužuje sve moguće međuresorne napore. Najlakše je proglasiti kraj na prvi znak prepreka koje su se razumljivo pojavljivale zbog složenosti projekta. Mi smo odabrali teži, ali ispravniji način te smo učinili dodatni iskorak i zajedničkim snagama iznašli rješenje za nastavak revitalizacije Imunološkog zavoda. Kako bismo mu vratili ugled i dodatno ga pozicionirali na svjetskoj karti vodećih proizvođača cjepiva različitih namjena kao i ostalih proizvoda koji su traženi u tom tržišnom segmentu, u prvoj fazi će se proizvoditi cjepiva protiv morbila i rubele, a usporedno sagledavamo potencijale daljnje proizvodnje šireg portfolija proizvoda koji su potrebni hrvatskom i svjetskom tržištu-, zaključio je ministar Beroš
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.