Hrvatski radio

Radio Sljeme

Rupa na pješačkom mostu privremeno je sanirana

07.06.2019.

08:46

Autor: Nikolina Devčić

Foto: Radio Sljeme, Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Radio Sljeme, Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

Pješački most kod tramvajskog okretišta na Savi na kojem se jučer odlomio komad asfalta uslijed čega je nastala golema rupa - privremeno je saniran. Rupa je zakrpana novim asfaltom. Most je jučer obišao gradonačelnik Milan Bandić rekavši da nema panike.

No, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar najavio je da će zatražiti od građevinske inspekcije da odmah pregleda sve zagrebačke mostove i zatvori one koji su sigurnosna opasnost za građane. Građani su zabrinuti i poručuju da most treba hitno rekonstruirati.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u četvrtak navečer je, vezano za Savski most u Zagrebu, priopćilo da su još prošle godine uputili poziv gradovima za dostavu podataka o planu održavanja cestovnih građevina na njihovom području, te da je Grad Zagreb poslao izvještaj o stanju i potrebnim zahvatima sanacije za nekoliko mostova, među kojima nije Savski, međutim, ni za jedan od mostova nije dostavljen Plan i program održavanja cestovnih građevina.

- Nakon dobivenih odgovora  koji osim pojedinačnih izuzetaka nisu zadovoljavajući, Ministarstvo će u nastavku voditi računa da li uprave gradova poduzimaju svoje zakonske obveze u cilju zaštite građana i proračunskih sredstava. Naime, sigurnost svih građana Hrvatske na prvom nam je mjestu, ali bitno je i racionalno trošenje poreznih sredstava koja su naplaćena građanima stoga ćemo inzistirati na definiranim planovima i redovitom održavanju svih mostova u jedinicama lokalne samouprave, zaključuje se u priopćenju Ministarstva. 

- To nije ničija dobra volja, već zakonska obaveza. Prevencija i održavanje najbolji su način za garanciju sigurnosti, poručuju iz Ministarstva.

Gradski ured za prostorno uređenje priopćio je da je u planu temeljita obnova ovog mosta. Projekt je napravio Institut IGH, a predviđen je novi kolnik i pješačka staza, sanacija čelične konstrukcije te nova odvodnja. Projekt je trenutno u Hrvatskim vodama, radi dobivanja vodopravne potvrde, nakon čega slijedi pokretanje postupka javne nabave za ugovaranje radova. Procijenjena vrijednost radova je 23 milijuna kuna.

Građani komentiraju rupu nastalu na mostu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.