Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ruralne Europljanke u središtu grada

25.09.2021.

14:06

Autor: Nikolina Devčić/Krešimir Vešnik

FOTO: Ana Lacković Varga

FOTO: Ana Lacković Varga

Foto: - / -

U sklopu projekta Ruralne Europljanke u središtu Zagreba održala se manifestacija "Vrijedne ruke žena u ruralnom prostoru Grada Zagreba". Potporu našim poljoprivrednicama koje su izložile svoje proizvode dale su i političarke s porukom da se svima treba osigurati bolji život na selu.

Posao poljoprivrednice nema radno vrijeme, na godišnje odmore rijetko se ide jer imanje nikada ne može ostati samo. Tu su trud, odricanje, ali i ljubav prema ovom poslu, kaže Renata Bedeković - Ono što radimo, radimo s voljom. Vidimo da se naši kupci vraćaju. Sve ono što proizvedemo to uspješno i prodamo tako da nam to daje još jedan vjetar u leđa.

Da posebno ženama poljoprivrednicama treba dati vjetar u leđa, smatra predsjednica Odbora za poljoprivredu u Hrvatskom saboru Marijana Petir - One, osim što proizvode hranu, čuvaju biološku raznolikost, čuvaju naš identitet, tradiciju, kulturu, nošnju, jezik. 

Manifestaciju na Europskom trgu obišla je i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak. Istaknula je da 30 posto Europljana živi u ruralnim područjima, no i da velik udio čini starija populacija, zato je važno demografske mjere usmjeravati i na poljoprivredu, a instrumenti već postoje - Kroz zelenu i digitalnu tranziciju, pružamo priliku i sami sebi, ali i ruralnom području da se malo pomladi. Mladi imaju šansu koristiti i sredstva i promijeniti način bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom. Poljoprivreda mladim ljudima pruža novu šansu, međutim mi im moramo pružiti sve ostale uvjete kako bismo ih zadržali u ruralnim područjima - zaključila je Glavak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.