Hrvatski radio

Radio Sljeme

S prvim danom škole počela akcija "Poštujte naše znakove"

05.09.2022.

12:17

Autor: Radio Sljeme

Akcija "Poštujte naše znakove"

Akcija "Poštujte naše znakove"

Foto: Ilustracija / MUP

U povodu početka nove školske godine Ministarstvo unutarnjih poslova i ove je godine organiziralo tradicionalnu akciju "Poštujte naše znakove". Akcija se provodi 28. godinu zaredom, a namijenjena je svim školarcima, osobito prvašićima kojih je u zagrebačkim školama ove godine nešto više od 8 tisuća. 

Akcija je namijenjena djeci koja po prvi puta samostalno sudjeluju u prometu, ali i vozačima i roditeljima, kako bi ih osvijestili o povećanom broju djece na cestama, osobito prvašića. Ana Šestan iz Policijske uprave zagrebačke naglašava kako su prve aktivnosti počele već u srpnju obilaskom prometnica, u sklopu čega se kontrolirala vertikalna i horizontalna signalizacija u zonama osnovnih škola.  


- Prije nego djeca krenu u školu roditelji bi s njima trebali razgovarati o prometu i ukazati im na sve opasnosti koje vrebaju na cestama. Roditelji bi svakako trebali svojim pozitivnim primjerom učiti djecu odgovornom ponašanju u prometu. Svi roditelji koji imaju prvašiće trebali bi s njima proći siguran put od kuće do škole - pokazati im što je semafor, što je pješački prijelaz te ih upozoriti da bi trebali slušati upute prometnog policajca - istaknula je Šestan. 


Tijekom cijelog mjeseca rujna policijski službenici će nazočiti prvim roditeljskim sastancima u osnovnim školama i savjetovati roditelje o tome što sve trebaju poduzeti kako bi njihov školarac došao sigurno do škole. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.