Hrvatski radio

Radio Sljeme

S UNESCO-ve liste svjetske baštine - Eufrazijeva bazilika

19.12.2021.

07:10

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Mozaik apside s Eufrazijem

Mozaik apside s Eufrazijem

Foto: Vesna Jurić Rukavina / Hrvatski radio

Eufrazijeva bazilika (Eufrazijana) u Poreču jedan je od najljepših sčuvanih spomenika rane bizanteske umjetnosti na Sredozemlju. Izgrađena je u 6. stoljeću na mjestu ranokršćanske crkve, u vrijeme biskupa Eufrazija i cara Justinijana I., a nalazi se u biskupskom kompleksu. Godine 1997. UNESCO ju je proglasio Svjetskom kulturnom baštinom. 

Jedan od najstarijih i najljepših spomenika u Poreču koji obuhvaća kompleks sakralnih građevina podignutih u vrijeme biskupa Eufrazija, nalazi se u sjevernoistočnom dijelu urbano-povijesne jezgre grada. Prema podnim mozaicima i sačuvanim natpisima moguće je pratiti sve faze gradnje, adaptacije i obnavljanja, te rekonstruirati život kršćanske zajednice. Današnji je oblik bazilika dobila u 13. i 15. stoljeću, a crkveni je toranj izgrađen u 16. stoljeću. Apsida je bogato ukrašena figurativnim mozaicima, koji, zajedno s mozaicima crkve San Vitale u Ravenni predstavljaju najznačajnije primjerke umjetnosti mozaika u Europi.


Eufrazijana ili porečka katedrala, jedini sačuvani starokršćanski episkopalni kompleks na svijetu, koju je sredinom VI. st. dao podignuti biskup Eufrazije ističe Marino Baldini, arheolog i povjesničar umjetnosti, i bivši zastupnik u Europskom parlamentu. 


Glavna je građevina cijeloga kompleksa trobrodna bazilika. Uz njezin sjeveroistočni ugao nadovezuje se trolisna memorijalna kapela, a njezino vanjsko predvorje (narteks) povezano je s kvadratičnim dvorištem (atrij), kojemu se na zapadnoj strani nalazi osmerostrana krstionica. Između sjeverne strane atrija i morske obale podignut je biskupski dvor. Mnogo kasnije nastale su ostale građevine: sakristije (XIII–XV. st.), zvonik (XVI. st.) i dr. Tijekom stoljeća pojedini dijelovi kompleksa doživjeli su manje ili veće transformacije. 


Eufrazijeva bazilika zapravo je treća po redu crkva sagrađena na tome mjestu. Prva je bila tzv. kućna crkva (domus ecclesia) s kraja III. ili početkom IV. st., koja je krajem IV. st. bila proširena paralelnom dvoranom (prilikom prijenosa tijela sv. Maura s groblja izvan grada) pa je tako nastala dvostruka bazilika (basilica gemina), dok je u V. st. na tome mjestu sagrađena velika trobrodna bazilika koju je zatekao biskup Eufrazije i, zadržavši donje dijelove zidova (osim istočne strane), stvorio novu crkvu.


Osobito se ističu mozaici. Od velikih mozaičnih kompozicija na pročeljima bazilike ostali su samo fragmenti, no zato su razmjerno dobro očuvani mozaici srednje apside (Majka Božja na prijestolju s mučenicima i graditeljem crkve biskupom Eufrazijem), koji se ubrajaju među najvažnije spomenike monumentalnoga slikarstva VI. st. – Uz kompleks Eufrazijane sagrađena je 1251. u monumentalnome romaničkom stilu rezidencija kanonika (Kanonika). 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.