Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sabor raspravljao o Zakonu o obnovi Zagreba nakon potresa!

02.09.2020.

19:11

Autor: Boris Bogić/Hina

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Vladajući Zakon o obnovi Zagreba i okolice smatraju dobrim i kvalitetnim dok oporba drži da je neprovediv, pun manjkavosti i tek nešto malo boljim nego u prvom čitanju te da mu je najslabiji dio financiranje obnove.

Predstavljajući konačni prijedlog zakona o obnovi Zagreba i okolice, premijer Andrej Plenković je rekao da zakon treba omogućiti proces obnove i građanima osigurati krov nad glavom, a Zagreb opet učiniti ugodnim mjestom za život.

Arsen Bauk (Klub SDP-a) najavio je kako ostaju otvoreni za podršku zakona ovisno o tome kako će se prema predloženim amandmani postaviti predlagatelj - Ne bojimo se podržati ono što je dobro, a to će biti budu li prihvaćeni amandmani koji će zakonski prijedlog učiniti boljim - 

Dalija Orešković (Klub Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Glas) smatra da će se zakonom, koji je zamišljen apstraktno, ustvari samo zakrpati postojeće i neodrživo stanje i nastaviti po starom, a na to će se potrošiti znatna sredstva.

- Treba oformiti jedno tijelo i to bi trebao biti zavod,a ne fond, koje će imati stručnu ekipiranost i vidjeti koji je oblik obnove najisplativiji - rekla je.

Podržali bismo hitnu sanaciju koja je moguća i po postojećim zakonima, istaknula je Orešković dodavši kako bi podržavanje predloženoga zakonskog prijedloga bilo neodgovorno..

Anka Mrak Taritaš (Glas) ustvrdila je kako je zakon neprovediv i nije operativan te da se neke stvari neće moći odraditi, podsjetivši kako su na to upozoravali u prvom čitanju i na odborima.

- Nije jasno što sve moramo dati od dokumentacije da bismo aplicirali za pomoć, jer ako to nije jasno onda imamo problem - ustvrdila je Mrak Taritaš.

Tomislav Tomašević (Klub koalicije lijevo zelenog bloka) smatra kako bi Fond za obnovu trebalo zamijeniti zavodom kako bi se izbjegao sukob nadležnosti te da je potrebno formirati nadzorno tijelo u koje bi bi bili predstavnici Hrvatskoga sabora po dva iz pozicije i oporbe te državne revizije i antikorupcijski stručnjaci kako bi se onemogućile zloporabe ogromnog novca potrebnog za obnovu.

Miroslav Škoro (Domovinski pokret) drži da je predloženi zakon manjkav i ne jamči da će se će zgrade dovesti u predpotresno stanje i da će i dalje biti potresno neotporne. Po njegovu sudu, financiranje je najslabiji dio zakona, a osigurana su samo sredstva iz Fonda solidarnosti. 

Najavio je da će Domovinski pokret inzistirati da se obnova starogradskih blokova regulira jedinstvo.

U ime predlagatelja ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek najavila je razmatranje svih predloženih amandmana, kao što je to učinjeno i između dvaju saborskih čitanja.

Naglasila je kako je krpanje ili cjelovita obnova pogrešna dvojba i odbacila tvrdnje o nedostatku vizije. 

Domagoj Ivan Milošević (Klub HDZ-a) ustvrdio je kako je zakon transparentan i jasan te da mu se čini kao da ga se oporba boji podržati.

- Obnova mora biti kvalitetna kako opet ne bismo imali problem i da građani mogu biti mirni bar idućih stotinu godina-  dodao je.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.