Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sadnjom stabala do nadoknade emisija CO2

05.11.2021.

19:33

Autor: Krešimir Vešnik

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / -

Predstavljen je prvi inovativni projekt nadoknade emisija CO2 sadnjom stabala naziva CO2MPENSATING By Planting. Namijenjen je tvrtkama, institucijama i svim ostalim zainteresiranima koji sadnjom stabala žele nadoknaditi proizvedene emisije CO2 i neutralizirati vlastiti ugljični otisak.

Kroz projekt će se pošumljavati šumska područja u Hrvatskoj koja su već uništena djelovanjem klimatskih promjena. Prva akcija pošumljavanja kreće ovu subotu u Demerju, zagrebačkom naselju gdje je predstavljen projekt, gdje će se umjesto crnogorice koja se posušila saditi sadnice hrasta.

- Projekt CO2MPENSATING BY PLANTING smo osmislili kako bismo pružili mogućnost onima koji zagađuju malo, ali i onima koji zagađuju puno više, da sadnjom stabala u potpunosti ili pak djelomično neutraliziraju svoje po prirodu štetno djelovanje - rekao je poslovni direktor Saveza izviđača Dan Špicer, glavni koordinator projekta.

Projektom se želi educirati djecu i mlade te osvješćivati širu javnost o ugljičnom otisku koji sami stvaramo, učincima klimatskih promjena, važnosti zaštite okoliša i održivom razvoju.

U sklopu kampanje, provodit će se i interaktivne edukativne radionice u osnovnim i srednjim školama širom Hrvatske kroz edukativni program nazvan "Šumoborci".

Program Šumoborci edukativni je dio kampanje CO2MPENSATING BY PLANTING, a svi Šumoborci, osim sudjelovanja u zanimljivim radionicama, moći će kroz akcije pošumljavanja posaditi svoje sadnice i time nadoknaditi dio emisija CO2 iz vlastitog ugljičnog otiska.

U planu je već ove godine uključiti u akcije pošumljavanja više od 1000 volontera Šumoboraca, a akcije nastaviti i u idućim godinama, još većim intenzitetom te uključivanjem brojnih drugih organizacija i volontera širom Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.