Hrvatski radio

Radio Sljeme

Šahovski turnir - 57. Memorijal Mije Udovičića

02.01.2020.

14:20

Autor: Antonia Ćosić

Šahovski turnir - 57. Memorijal Mije Udovičića

Šahovski turnir - 57. Memorijal Mije Udovičića

Foto: - / -

Najstariji šahovski turnir u Hrvatskoj - 57. memorijal Mije Udovičića održan je danas u prostoru Zagrebačkog šahovskog saveza. Dugogodišnja šahovska tradicija kojom se otvara nova godina okupila je 24 natjecatelja.

Kraljica je jača od kralja, a oni u prvim redovima su najslabiji, pijuni. To su početničke lekcije koje najbolji šahisti najčešće svladaju u djetinjstvu, ističe najmlađi sudionik turnira, 19-godišnji Leon Livajić, međunarodni majstor koji uskoro dobiva titulu velemajstora - Naučio sam osnove s 2-3 godine, a natejcao sam se na turnirima sa 6 godina. Nadam se jednog dana postati profesionalni šahist.

 

Prvo mjesto na ovom turniru bilo bi dobar vjetar u leđa. Inače, Hrvatska se smjestila u top 15 zemalja, ističe predsjednik Zagrebačkog šahovskog saveza Nenad Škare - Iako Kina ili Indija puno viš eulažu od nas, Hrvatska se smjestila u sam vrh šahovski velesila i mislim da si možemo osigurati odbru budućnost.

Mijo Udovičić, čije ime turnir nosi bio je prvi hrvatski šahovski velemajstor, a način igranja turnira je takozvani cuger, bropotezni šah. 24 natjecatelja imala su 5 minuta da pobjede protivnike, osim ako prije postignu šah-mat.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.