Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sajam mogućnosti u OŠ Davorina Trstenjaka

13.10.2017.

12:36

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osnovnoj Školi Davorina Trstenjaka u Trnju održan je Sajam mogućnosti. Cilj Sajma je prevencija zlouporabe sredstava ovisnosti, vandalizma, vršnjačkog nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja te razvijanje povjerenja između djece i policije.

Oko 400 učenika iz osam osnovnih škola okupilo se na igralištu osnovne škole Davorina Trstenjaka kako bi sudjelovali u sportskim, kreativnim i ostalim sadržajima. Dio je to programa koji nudi Sajam mogućnosti koji se održao u sklopu projekta Zajedno više možemo. Pokušavamo djeci skrenuti pozornost na strukturirane i nestrukturirane aktivnosti, kako bi kod njih potaknuli entuzijazam jer, načelno gledajući, ako dijete ima entuzijazam za ono čime se bavi, mala je vjerojatnost da će krenuti u bilo kakvu devijaciju ponašanja, naglasio je policijski inspektor Policijske uprave Zagrebačke Tomislav Korenjak.

Sajam mogućnosti organizira Služba prevencije Policijske uprave zagrebačke, u kojoj već neko vrijeme razvijaju moderniju prevenciju, po uzoru na kolege iz zapadnih europskih zemalja. Cilj nam je proaktivno djelovati, dakle - prekinuti to da policija dolazi samo kad se nešto dogodi, nego da spriječimo da se nešto dogodi. Ovdje želimo mladima približiti policiju, ali i uputiti ih da se u svojoj dokolici, kad nemaju nikakvih obaveza, bave korisnim i kreativnim sadržajima, kazao je Marijan Podrug iz Službe prevencije.

Hokej na travi, skvoš, kuglanje, slikanje, jedrenje na suhom - samo su neke od aktivnosti u kojima su djeca mogla uživati na Sajmu mogućnosti. U vrijeme kada su djeca sve okupiranija društvenim mrežama, a sve se manje međusobno druže i manje su fizički aktivna, ovakve aktivnosti mogu pridonijeti njihovom fizičkom i psihičkom zdravlju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.