Hrvatski radio

Radio Sljeme

Samostalniji život osoba s invaliditetom u Novom Jelkovcu

21.09.2020.

14:04

Autor: Davor Šalat

Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / -

Stotinjak osoba s raznim oblicima invaliditeta moći će samostalnije živjeti u naselju Novom Jelkovcu - to je osnovni cilj projekta "Novi Jelkovec - mjesto neovisnog življenja". Za projekt koji je predstavljen u Gradskoj upravi, osigurano je gotovo milijun i pol kuna iz europskih fondova.

Novi Jelkovec je izabran jer ondje živi velik broj odraslih osoba s invaliditetom. U projekt će ih biti uključeno stotinjak te pedesetak članova njihovih obitelji i pedeset stručnjaka u edukaciji osoba s invaliditetom, koju će provoditi članovi nekoliko udruga za podršku. Kojim će se, konkretno, socijalnim uslugama olakšati pristup osobama s invaliditetom?

- Primjerice, Centar Stančić će ponuditi terapijsko jahanje, radionice za one osobe s invaliditetom koje se tamo nalaze, imate naših korisnika koji su završili određeno školovanje i kojima treba pomoći pri zapošljavanju. Imate one kojima će mobilni timovi dolaziti u kuću jer im je potrebna pomoć pri zadovoljavanju osobnih potreba pa detekcija onih potreba koje su ljudima na tom području potrebne da bismo ili mi u Gradu ili ostale službe mogle rješavati probleme koji se nalaze u Novom Jelkovcu - istaknula je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić.  

Projekt "Novi Jelkovec - mjesto neovisnog življenja" trajat će godinu i pol, a socijalne usluge koje će kroz njega biti razvijene preuzet će novoosnovana gradska ustanova - Centar za pružanje usluga u zajednici - Novi Jelkovec.   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.