Hrvatski radio

Radio Sljeme

Samostalno uzimanje većih doza joda opasno za zdravlje

03.03.2022.

10:12

Autor: Mario Mihaljević

Upozoravaju u Hrvatskoj liječničkoj komori

Upozoravaju u Hrvatskoj liječničkoj komori

Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Iz Hrvatske liječničke komore naveli su da zbog ruskih prijetnji nuklearnim oružjem, bilježe povećanu potražnju za kupnjom tableta joda iako za njihovim samostalnim uzimanjem trenutno ne postoji nikakva zdravstvena potreba, a može ozbiljno ugroziti zdravlje.


Iz Komore su priopćenjem upozorili hrvatske građane da se tablete kalijevog jodida izdaju isključivo na liječnički recept te je opasno da ih sami sebi daju i doziraju, pri čemu trenutno ne postoji nikakva zdravstvena potreba za njihovim uzimanjem. 


Naglasili su i da tablete joda mogu izazvati opasne nuspojave, a u slučaju nuklearnog incidenta one nisu lijek koji se koristi za cijelo stanovništvo. Istaknuli su da veće doze joda u organizmu mogu izazvati različite poremećaje funkcije štitnjače - hipotireozu, hipertireozu ili blokadu rada štitnjače, a mogu izazvati i jake alergijske reakcije. Iz HLK su napomenuli i da se kalijev jodid, prema protokolima Svjetske zdravstvene organizacije, u slučaju nuklearnog incidenta daje stanovništvu u krugu od 15 ili 20 kilometara od samog incidenta, i to u vrlo visokim jednokratnim dozama. 


Ove tablete tada, naveli su, zasićujući štitnjaču jodom i time sprečavaju unos radioaktivnog joda u nju, a tablete se daju ciljano djeci, trudnicama i mlađima od 40 godina nakon incidenta, jer kod te populacije u tom slučaju postoji povećana opasnost od razvoja raka štitnjače. Važno je stoga osigurati da, u tom slučaju, najosjetljivije skupine (trudnice i djeca do 18 godina te populacija do 40 godina) dobiju dozu stabilnog joda na unaprijed određenim punktovima, istaknuli su iz Liječničke komore. 


Vezano za dodatke prehrani koji sadrže male, nutritivne doze joda (ispod 1 mg), a koji se mogu bezreceptno kupiti u ljekarnama, u HLK naglašavaju da je njihovo uzimanje prije takvih incidenata potpuno besmisleno i beskorisno.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.