Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sanacija Ježdovečke ulice i novo reciklažno dvorište u Svetoj Klari

05.06.2017.

10:06

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U tijeku je sanacija kolničke konstrukcije Ježdovečke ulice koju je jutros obišao gradonačelnik Milan Bandić. Nakon toga otvorio je novo reciklažno dvorište u Svetoj Klari, deseto po redu u Zagrebu, ali prvo usklađeno s novim pravilnikom o zbrinjavanju otpada.

Sanacija kolnika vršit će se u tri faze na kolniku dugom 4.200 metara. Trenutno je sanirano oko 2.000 metara kolnika sve do skretanja za aerodrom za Lučko. Radovi su započeli 31. svibnja, a završetak radova najavljen je do dana antifašističke borbe, 22. lipnja. Potrošit će se oko 8 tisuća tona asfalta, a projekt iznosi oko 5 i pol milijuna kuna.

Imamo sanaciju kolnika sa sanacijom rubnjaka i sanacijom prijeklopa. Trenutno radimo na uređenju bankina. Ostale su još dvije faze, odnosno zahtjevniji dio. To je frezanje u dva sloja od 12 centimetara, 8 centimetara nosivog sloja i pet habajućeg sloja, objasnio je voditelj podružnice Zagrebačke ceste, Ante Todorić.

Otvoreno je fiksno, deseto po redu, reciklažno dvorište - u Svetoj Klari. Ovo dvorište je prvo reciklažno dvorište usklađeno s novim pravilnikom iz 2015. godine o zbrinjavanju otpada. Ukupna vrijednost investicije građenja, opremanja i nadziranja je oko 2 milijuna kuna od čega oko 80 posto sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Više od 30 vrsta otpada može se odvojiti. To je mehanizam koji se prilagođava pravilniku u kojem postoji i preko 30 kategorija prema kojem naši sugrađani mogu besplatno odložiti otpad u reciklažnim dvorištima. Izdana je i građevinska dozvola na Čulinečkoj s kojim pokrivamo gradsku četvrt Peščenica, a u pripremi je i dokumentacija za ishođenje građevinske dozvole u naselju Sopnica - Jelkovec, rekla je voditeljica podružnice Čistoće, Marina Lovrečki.

Građani mogu preko tjedna razvrstati otpad od ponedjeljka do petka od 6:30 - 20:00 sati, subotom od 5:00 - 24:00, a nedjeljom od 8:00 do 22:00 sata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.