Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sandra Perković s jednim ispravnim hicem obranila zlato!

16.08.2016.

17:47

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sandra Perković obranila je olimpijsko zlato iz Londona. Pobjednički hitac od 69.21 metar bacila je u trećoj seriji. Bio joj je to ujedno jedini ispravni hitac! Perković je tako nastavila svjetsku dominaciju u bacanju diska, koja traje od 2010.

Ove sezone već je osvojila zlato na Europskom prvenstvu u Amsterdamu, te je osigurala naslov pobjednice Dijamantne lige.

Srebro je pripalo Francuskinji Melini Robert-Michon (66.73 m), a broncu je osvojila Kubanka Denia Caballero (65.34 m).

Olimpijska prvakinja obranila je naslov sa samo jednim ispravnim hicem, bačenim u trećoj seriji.

Prvi i drugi pokušaj bili su neuspješni, završili su u zaštitnoj mreži i opet smo bili u drami kakva se dogodila u kvalifikacijama, kada su prva dva hica bila neispravna. Naime, Sandri Perković je prijetilo ispadanje, odnosno da ne uđe među osam bacačica koje nastavljaju natjecanje.

No, onda je svjetska i olimpijska prvakinja pokazala pravo lice i u trećem pokušaju je bacila 69.21 metara i preuzela je vodstvo. Četvrti pokušaj opet je otišao u mrežu, u petom je hitac bio odličan ali je napravila prijestup, a u zadnjoj seriji disk je ponovno završio u zaštitnoj mreži.

Najbolja hrvatska atletičarka noćas je nakon drame izborila finale, jer je normu od 62 metra prebacila tek u trećem pokušaju nakon što su prva dva hica bila neispravna. U trećem pokušaju bacila je disk 64,81 metara. Kvalifikacije su održane po kiši i hladnoći, a nakon prve serije prekinute su na pola sata zbog jakog pljuska.

Perković je tako nastavila svjetsku dominaciju u bacanju diska, koja traje od 2010. godine. Ove sezone već je osvojila zlato na Europskom prvenstvu u Amsterdamu, te je osigurala naslov pobjednice Dijamantne lige.

Sandra Perković je postala tek druga atletičarka u povijesti koja je uspjela obraniti olimpijsko zlato u bacanju diska. Njemica Evelin Jahl je pobijedila u 1976. u Montrealu i četiri godine kasnije u Moskvi.

To je četvrta medalja za Hrvatsku na OI u Riju, nakon zlata Josipa Glasnovića u trapu, pa zlatne medalje Martina i Valenta Sinkovića u dvojcu na pariće i srebra Damira Martina u samcu.

Sandrin hitac za 69.21m

Slavlje Sandre Perković nakon osvojenog zlata

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.