Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sandra Švaljek dala je ostavku

27.03.2015.

10:13

Autor: Irena Dizdarević, Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek podnijela je ostavku na dužnost zamjenice gradonačelnika Zagreba i najavila da se vraća na Ekonomski institut.

Švaljek je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi izjavila da u okolnostima kada joj je gradonačelnik Milan Bandić iskazao nepovjerenje te oduzeo punomoć za vođenje Zagreba daje ostavku na dužnost zamjenice  gradonačelnika i vraća se na svoj raniji posao na Ekonomskom institutu.

"Planiram se vratiti na svoj posao u Ekonomskom institutu i pokrenuti postupak za izbor u zvanje znanstvenog savjetnika, a o političkom angažmanu ću malo razmisliti", rekla je Švaljek. 

Na upit hoće li se vratiti u Gradsku skupštinu i djelovati u klubu neovisnih zastupnika, kako je ranije najavljivala, odgovorila je da će o tome razmisliti i tu odluku donijeti u primjerenom vremenu. Što se tiče njezine eventualne kandidature za zagrebačku gradonačelnicu, o čemu se u medijima dosta nagađalo, rekla da se o tome može razgovarati tek kada budu raspisani prijevremeni izbori. Prije toga bi gradonačelnik trebao dati ostavku, pa je bespredmetno u ovom trenutku o tome spekulirati, dodala je Švaljek. 

Poručila je javnosti da se natjecala za dužnost zamjenice gradonačelnika zbog želje da svojih profesionalnim znanjem i iskustvom doprinese stvaranju moderne, stručne i poštene Gradske uprave.

"Rukovodila sam se primjerima najbolje prakse u vođenju gradova, vjerujući da to Zagrepčani očekuju i da su tome dali podršku na lokalnim izborima 2013. godine", naglasila je. U mučnim i teškim okolnostima hapšenja gradonačelnika, kaže Švaljek, preuzela je odgovornost za vođenje Zagreba i zalagala se za stabilnost i normalno funkcioniranje svih gradskih službi i Zagrebačkog holdinga, usprkos nepovoljnim političkim okolnostima i objektivno narušenoj ravnoteži upravljanja gradom.

Zato je uvjerena kako je Bandićeva odluka o uskraćivanju punomoći i davanju punomoći njegovoj drugoj zamjenici Vesni Kusin politički utemeljena, a ne uzrokovana nekim njenim propustom. 

"Smatram da odluka Bandića dodatno destabilizira upravljanje Gradom, te stoga više ne vidim ni svrhe niti motiva da ostanem na funkciji zamjenice gradonačelnika", istaknula je Švaljek i zaželjela Vesni Kusin "snagu i čvrstinu koja će joj biti potrebna u obnašanju dužnosti opunomoćene zamjenice gradonačelnika".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.