Hrvatski radio

Radio Sljeme

15:29 / 26.01.2017.

Autor: Anita Dekanić

Sandra Švaljek: Građani žele najbolje ljude na ključnim pozicijama

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sandra Švaljek najavila je svoju kandidaturu za zagrebačku gradonačelnicu još u petom mjesecu prošle godine. Prema nekim anketama, trenutno je drugoplasirana u toj utrci koja će, po svemu sudeći, biti prilično zanimljiva.


Sandra Švaljek nestranačka je kandidatkinja za gradonačelnicu. Ona se uspjela nametnuti kao najozbiljnija protukandidatkinja sadašnjem gradonačelniku Milanu Bandiću. I dok jedni nestranačku opredijeljenost prikazuju kao nedostatak, Švaljek smatra kako je njezina neopterećenost nizom odnosa kakve imaju stranački kandidati ono što građanima treba. Ona je bila prva koja je, prije nekoliko mjeseci, progovorila o sumnjivim zapošljavanjima u gradu.

Dva temeljna kriterija trebaju biti presudna za zapošljavanje. Prvi je, naravno, profesionalne karakteristike i kompetencija kandidata, a drugo je etičnost - što se dokazuje životopisom i time ima li netko mrlja u prošlost ili nema. Ne vjerujem da ovo dinastičko zapošljavanje u Zagrebačkom Holdingu i Gradskoj upravi daje dobru poruku našim mladim sugrađanima. Ako se ne prezivate na određeni način i nemate određenu vezu u Holdingu i Gradskoj upravi, vi samim time znate da nemate tamo što tražiti, istaknula je Švaljek.

Podršku u kampanji Sandra Švaljek dobila je od HSLS-a, s kojima planira surađivati na listama za mjesnu samoupravu i na listi za gradsku skupštinu. Osvrnula se i na pitanje zbrinjavanja otpada, ali i na ulogu grada po pitanju Imunološkog zavoda.

Ono što Zagreb trenutačno ne radi je gospodarenje otpadom po principu kružne ekonomije, što znači da otpad ne smatramo smećem nego da maksimalno iskorištavamo. Svega pet posto onog otpada koji prikupi Zagrebački Holding se koristi za reciklažu i kao sekundarna sirovina. Imunološki zavod je prilično nesretno pitanje za čiju je situaciju odgovorna državna vlast. Grad može ponuditi pomoć državi, prije svega stručnu, u spašavanju Imunološkog zavoda. Grad se mora zadržati u okvirima svoje nadležnosti. Prije nego što riješi vrtiće i škole, mislim da se ne mora upuštati u pitanja koja su isključivo u državnoj nadležnosti, poručila je Švaljek.

Sandra Švaljek tvrdi kako je njezin predizborni program usmjeren razvoju grada u svim segmentima. Kako kaže, Zagreb može i mora sve svoje snage upregnuti u to da ljudima pruži priliku za dobar život sada, ali i da stvori perspektivu za budućnost.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.