Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sandra Švaljek upozorila na nemar i neodrživo stanje u Holdingu

07.02.2017.

14:51

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Sandra Švaljek održala je konferenciju za novinare na kojoj je progovorila o neodrživom stanju u Zagrebačkom holdingu. Govorila je o zapošljavanju radnika preko agencije, uvjetima rada u Zagrebačkom holdingu u cjelini te o kolektivnim ugovorima

Kao i prošle godine, Sandra Švaljek, zajedno sa sindikatima koji djeluju u Zagrebačkom holdingu, ponovno je upozorila na otežane uvjete rada u nekim Holdingovim podružnicama, o zapošljavanju koje nije u skladu sa zakonom te na problematične kolektivne ugovore. Problem je u tome što se upravo radnici koji su najpotrebniji zapošljavaju preko agencija. Između 500 i 700 radnika Zagrebačkog holdinga već godinama radi bez gotovo ikakve egzistencijalne sigurnosti.

Ako oni rade na istim poslovima preko tri godine, znači da se krši Zakon o radu. Ti radnici su obespravljeni, oni imaju neusporedivo teže uvjete nego bilo koji drugi radnik, nemaju materijalna prava, nisu zaštićeni kao ostali radnici, oni su diskriminirani u odnosu na sve ostale radnike - one sa ugovorima na neodređeno radno vrijeme u Zagrebačkom holdingu.

Temeljni kolektivni ugovor bio je jednostrano otkazan u svibnju prošle godine. Podsjećamo, prvostupanjskom je presudom ta odluka proglašena nezakonitom, što znači da se uprava Holdinga prema svojim radnicima mora i dalje ponašati u skladu sa spomenutim ugovorom.

Bez obzira što je vrlo jednostavno svima pročitati čl.185, da kolektivni ugovor vrijedi dok se ne potpiše novi, i dan danas imamo problema s upravom Holdinga jer ona jednostavno zaobilazi zakonske obaveze i obaveze po kolektivnom ugovoru i još nisu otvoreni kolektivni pregovori, upozorava predsjednik sindikata Zagrebačkog holdinga Dražen Jović. 

Vozni park je u vrlo lošem stanju, a neki objekti derutni su i neprilagođeni suvremenim uvjetima. O svakom zapošljavanju, produljenju ugovora i sličnom odlučuje gradonačelnik i njegovi službenici. Postoji višak zaposlenih, a manjak radnika. Sindikati već dugo vremena neuspješno pokušavaju s Holdingom uspostaviti komunikaciju. Holding je postao nekvalitetna i netransparentna tvrtka pomoću koje se Zagreb dodatno zadužuje, a odgovornost leži isključivo na aktualnoj gradskoj vlasti, upozoravaju sindikati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.