Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sanirana (skoro) cijela tramvajska pruga nakon potresa

23.06.2022.

08:00

Autor: AKK/Radio Sljeme

Opasna pruga u Branimirovoj?

Opasna pruga u Branimirovoj?

Foto: Andrej H. Kreutz / Slušatelj Radio Sljemena

Što je s prugom u Branimirovoj ulici koja je i dalje oštećena (od potresa), a postavljeno je i ograničenje brzine od 5 km/h, kojeg se nitko ne pridržava? To nam je pitanje postavio slušatelj koji se tramvajem provezao Branimirovom kod Branimirove tržnice gdje putnici svakodnevno doživljavaju stres zbog ljuljanja tramvaja pri svakoj bržoj vožnji. ZET-ovci kažu - popravili smo puno pruga, ali tu (još) ne.

Na temelju Poziva "Vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području prijevoza oštećenih u potresu na području Grada Zagreba te čišćenje područja pogođenim katastrofom (1.izmjena)", 26. studenoga 2021. potpisan je projekt „Sanacija tramvajske infrastrukture oštećene u potresu u gradu Zagrebu“ .


Cilj tog Poziva je obnova infrastrukture na području prijevoza oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Zagreba, a smisao je uspostava redovnog funkcioniranja sustava te obnova i dovođenje infrastrukture na razinu prije potresa - odgovorili su na naš upit iz Zagrebačkog električnog tramvaja.


Ukupna vrijednost projekta, koji se financira iz Fonda solidarnosti Europske unije, iznosi 33.267.482,32 kuna (bez PDV-a), što ujedno predstavlja ukupna bespovratna sredstava koja se dodjeljuju.


Projekt je obuhvatio radove na Trgu bana Josipa Jelačića, od Jurišićeve do Praške ulice, Ilicu od Vukovićeve do Črnomerca, Vukovarsku od Savske do Miramarske, Ozaljsku od Vitezićeve do okretišta Ljubljanica te niz manjih zahvata kao što su raskrižja Roosveltov trg - Trg Republike Hrvatske, Jadranski most - Savska-Selska, Trg žrtava fašizma - Zvonimirova, Trg žrtava fašizma - Dukljaninova, Draškovićeva - Vlaška, Frankopanska - Ilica i dio okretišta Savski most.


U potpunosti je završena obnova dionica koje su bile obuhvaćene projektom, poručuju iz ZET-a, a koje su bile definirane prema stanju trase, odnosno razinom buke, vibracije i fizičkog oštećenja i nije bilo moguće obuhvatiti sve lokacije.


Međutim, svjesni smo kako se obnova pruge mora provesti i na Branimirovoj, koja nam je visoko na listi prioriteta zbog čega je u tijeku izrada glavnog projekta i ishođenje suglasnosti za njenu sanaciju na relaciji od Glavnog kolodvora do Držićeve. Do tada će se obaviti dodatni popravci i zahvati u okvirima redovnog i izvanrednog održavanja kako bi se riješili nedostatci koje slušatelj navodi.


Vezano za prometovanje tramvaja tom dionicom, neprekidno provodimo kontrolu vozača na terenu, uz kontinuirano informiranje raspoloživim kanalima da vožnju i dodatno prilagode kako bi se i u prometnom smislu, na optimalan način umanjio utjecaj na okolinu.


Protiv nesavjesnih pojedinaca, ZET pokreće stegovne postupke sukladno internim aktima te ćemo dodatno intenzivirati nadzor nad radom vozača tramvaja, posebno u dijelu koji se odnosi na poštivanje propisane brzine kretanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici