Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sanjin Mihelić: Dio AMZ uskoro dostupan posjetiteljima

24.11.2022.

16:55

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Sanjin Mihelić s Vesnom Jurić Rukavina

Sanjin Mihelić s Vesnom Jurić Rukavina

Foto: AMZ / HRT Radio Sljeme

Ravnatelj AMZ Sanjin Mihelić najavio je kako će uskoro zgrada muzeja otvariti svoja vrata za posjetitelje, ali samo prvi kat. Ondje je popularni Glazbenom salon pa će 29. ovoga mjeseca gostovati Stockholms Saxofonkvartett. Riječ je o jednom od vodećih europskih ansambala za novu glazbu. Potres je nanio znatne štete, ali nije uništio statičku sigurnost. No obnova je parcijalna, modularna kaže Mihelić i dodaje kako se svjetlo na kraju tunela nadzire. 

Prema postojećem planu AMZ će sljedeće 2023. otvoriti javnosti 2. kat na kojem će biti slavni postav Antičke te Srednjovjekovne zbirke. Godine 2024. na svom trećem katu postavit će se poznata Egipatska zbirka, te glasovita Zagrebačka lanena knjiga - Liber linteus Zagrabiensis. „Zagrebačka lanena knjiga u dobrom je stanju, na nju smo svi ponosni i malo koji muzej ne bi želio u svom fundusu imati najdulji etruščanski natpis na svijetu“, ističe Mihelić te dodaje kako Muzej ima pola milijuna predmeta koji se čuvaju fundusu.


No posjetitelji neće morati čekati tako dugo, već u prosincu Muzej će svojim posjetiteljima ponuditi izložbe „Lobor - ranosrednjovjekovno središte moći“, „Semper fidelis“ te još dvije „Bestiarium Antiquum“ i „Smješna strana arheologije“. Arheološki muzej u Zagrebu, uveo je praksu raznolikih sadržaja i na taj način želi zadržati dinamičnu komunikaciju na području povijesti, kulture i umjetnosti . Sva događanja su dobro prihvaćena, kaže Mihelić i uz ostalo, dodaje kako Muzej kao javna ustanova ima ulogu za šire društvo, no prvi priritet je arheologija.


 Certifikat Kulturne rute Vijeća Europe međunarodnoj kulturnoj ruti Željeznog doba Podunavlja

Certifikate je dodijelio direktor Europskog instituta za kulturne rute Vijeća Europe Stefano Dominioni. Certifikat je oznaka izvrsnosti te je rezultat rada različitih dionika, ističe jedan od prvih autora rute Željezno doba Podunavlja", Sanjin Mihelić. U Rutu su uključeni predstavnici znanosti, muzeji i ostale ustanove koje se bave željeznim dobom, ali i jedinice lokalne samouprave, privatni sektor, turistički sektor i drugi. U fokusu su vrijednosti kulturne baštine, a specifičnost ove kulturne rute je i ta da je Zagrebu dodijeljen certifikat za jednu novu rutu Vijeća Europe, dakle prvi put je voditelj rute jedna institucija iz Hrvatske - Arheološki muzej u Zagrebu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Nepregledno blago

Emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju. Otkrivamo zanimljivosti iz bogate tradicije i predstavljamo vam čuvare i promotore nepreglednog blaga Hrvatske.

Poslušajte u Slušaonici