Hrvatski radio

Radio Sljeme

Šarolikim izborom aktivnosti moguće je spriječiti rizična ponašanja djece

19.05.2017.

14:31

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U OŠ Antuna Branka Šimića u Dubravi održan je Sajam mogućnosti. Cilj Sajma je prevencija zlouporabe sredstava ovisnosti, vandalizma, vršnjačkog nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja te razvijanje povjerenja između djece i policije.

Sajam mogućnosti već desetak godina organizira Služba prevencije Policijske uprave zagrebačke u suradnji s Gradskim uredom za Zdravstvo. 

U Trnovčici se danas okupilo oko 500 učenika iz šest osnovnih škola s područja treće policijske postaje Zagreb. Od hokeja na travi, skvoša, tenisa, kuglanja do slikanja i astronomije - izbor je na Sajmu mogućnosti bio i više nego raznolik. Djeca su samo trebala izabrati u čemu najviše uživaju. Iako su sva naša djeca uključena u neki vid izvanškolskih aktivnosti, važno je da to bude aktivnosti koju je dijete prihvatilo, za koju dijete pokazuje entuzijazam. Idealno bi bilo kada bi dijete odabralo tu specifičnu aktivnost i onda s veseljem prigrlilo i sve obaveze koje ta aktivnost nosi. S tim entuzijazmom zaista je mala vjerojatnost da dijete ode u devijantni oblik ponašanja, naglasio je policijski inspektor Tomislav Korenjak.

Iako je glavni cilj ovog Sajma sprječavanje rizičnog ponašanja u djece, on teži i povezivanju djece i policije. Mi moramo senzibilizirati djecu na našu službu, na policiju, učiniti od policajca da on bude prijatelj i pomagač djeci i ovo je zaista jedan od načina na koji to činimo. Osim što će uživati zaista u raznoraznim sportovima, djeca će se cijeli dan družiti i igrati sa svojim prijateljima policajcima.

Ovo je drugi put da se Sajam održava u ovoj osnovnoj školi. Danas smo svjedoci koliko su okupirani društvenim mrežama, internetom, malo se druže, malo su fizički aktivna. U svakom slučaju, ove aktivnosti mogu pridonijeti i fizičkom i psihičkom zdravlju naše djece, rekla je ravnateljica Stanka Pupić.

Policijski inspektor Korenjak istaknuo je kako su naša djeca općenito dobra. No, okolina ima odgovornost u tome da ona takva i ostanu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.