Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sastanak o obnovi Zagreba, Vanđelić i Tomašević

18.06.2021.

14:32

Autor: Magdalena Pongrac, Vesna Jurić-Rukavina

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / -

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić najavili su intenzivniju suradnju radi ubrzanja obnove. Među prvim potezima je uvođenje mobilnih timova koji bi trebali dolaziti u gradske četvrti građanima čije su objekti stradali u potresu,

Nakon zagrebačkog potresa svega dvije kuće dosad su uklonjene službenim putem. Uklanjanje treće je u tijeku, no tom brzinom grad neće biti obnovljen idućih 20 godina. Istaknuo je to ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić koji "usko grlo" obnove vidi u ministarstvu. Ono, naime, zaprima zahtjeve, ali odluke donosi presporo. Oko 600 oštećenih objekata nakon prvog i 250 nakon drugog potresa nisu ni pregledani, što Grad planira napraviti u roku od nekoliko tjedana, ističe gradonačelnik Tomislav Tomašević. Grad će se, najavljuje Tomašević, pobrinuti i za privremeni smještaj stvari za građane kojima kreće obnova, a u idućih deset dana, u suradnji s ministarstvom, pronaći će rješenje za odlaganje i reciklažu povećanih količina građevinskog otpada. 

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić najavili su nakon prvog službenog sastanka intenzivniju suradnju radi ubrzanja obnove. Među prvim potezima je uvođenje mobilnih timova koji bi trebali dolaziti u gradske četvrti građanima čije su objekti stradali u potresu i pomagati im u ispunjavanju zahtjeva za obnovu.
Komentirali su i uhićenja osoba povezanih s Gradskim stambeno-komunalnim gospodarstvom zbog primanja i davanja mita radi namještanja poslova na zagrebačkim zgradama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.