Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sastanak povjerenstva o mogućem premještanju asfaltne baze iz Lomnice

16.01.2018.

16:28

Autor: Krešimir Vešnik

Nikola Cutuk/PIXSELL

Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / -

Prije dva mjeseca je na tematskoj skupštini Grada Velike Gorice osnovano povjerenstvo o premještanju Strabagove asfaltne baze iz Donje Lomnice. Za petak je zakazana druga sjednica povjerenstva na kojoj će se raspravljati o mogućim lokacijama za premještaj.

Ubrzo nakon tematske sjednice Gradskog vijeća, povjerenstvo, u kojem je i predstavnik građanske inicijative "Stop asfaltnoj bazi", održalo je svoj prvi sastanak. Članica inicijative Antonija Radoš Šimac objašnjava o čemu se raspravljalo, Grad se obavezao da će proći nekakvu listu zemljišta koji su u posjedu Grada Velike Gorice i naći zemljište koje će biti pogodno za takvu Strabagovu bazu, a Strabag je rekao da će onda oni poslati svoj troškovnik da vide kako se mogu dogovoriti o izmještanju baze.

U međuvremenu mještani i dalje traže načine da obustave izgradnju asfaltne baze koja je, kažu, pri samom završetku - nastavlja Radoš Šimac, Osim toga da se radi revizija  studije utjecaja na okoliš nama se čini i drugo rješenje da Strabag jednostavno nađe nekakvu drugu lokaciju koja bi im bila pogodnija. Mi smo, između ostalog, dobili i neke informacije da postoji Viaduktova baza u blizini Sesveta koja je praktički završena. Pošto je Viadukt u stečaju oni su je voljni prodati.  

A popis mogućih lokacija, minimalne veličine 20 000 kvadrata, dostavljen je članovima povjerenstva, govori predsjednik povjerenstva Neven Karas, Mi trenutno razgovaramo o lokaciji na području grada Velike Gorice gdje Grad Velika Gorica raspolaže zemljištem. Ja sam danas zaprimio popis mogućih lokacija za izmještanje. Lokacije su na području cijelog grada Velike Gorice, a naravno da o bilo kojoj lokaciji bi trebali upoznati lokalno stanovništvo i mjesnu samoupravu.

Drugi sastanak povjerenstva održat će se u petak kada će se raspravljati o predloženim alternativnim lokacijama, a iz Strabaga će predstaviti troškovnik premještanja baze. Lomničani se nadaju da će doći do njezinog premještanja pa makar i nakon što bi ona najprije neko vrijeme radila u njihovom mjestu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.