Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sastanak u Poreznoj - bez dogovora

03.07.2013.

14:00

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebački prodavači najavili su mogući prosvjed pred Saborom i Vladom u ponedjeljak te pozvali druge tržnice da im se pridruže.

Sastanak u Poreznoj upravi o uvođenju fiskalnih blagajni na tržnice, završen je bez dogovora.


Oko 200 prodavača sa zagrebačkih tržnica okupilo se jutros na Dolcu nakon što je ministar financija Slavko Linić jučer odbacio njihov prijedlog da fiskalizacija zaobiđe hrvatske tržnice.

Predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Niko Pervan najavio je da ako danas ne pronađu rješenje, u ponedjeljak slijedi veliko okupljanje na Markovu trgu. Tamo bi se trebali okupiti prodavači s tržnica iz cijele Hrvatske - Splita, Zadra, Đakova, Osijeka, Karlovca. Dodao je da imaju tri opcije koje će ponuditi te se nada da će u konstruktivnom razgovoru naći rješenje. Kao opciju istaknuo je paušalno oporezivanje.

Ako je Linić napravio iznimke za Croatia Airlines, za kioske te veterinare, ne vidim zašto ne bi riješio problem na tržnicama, dodao je.

Prodavačima s tržnica danas je potporu dala i Udruga Zviždač. Na tržnicama se ne događa kriminal, već u INA-i i drugim tvrtkama, rekla je predsjednica Udruge Vesna Balenović te poručila ministru Liniću da ne muči cijelu naciju.

Ministar financija Slavko Linić ponovio je na Hrvatskom radiju kako ne odustaje od fiskalizacije na tržnicama, kako su svi imali vremena da se pripreme, pa i gradske tržnice koje trebaju pružiti bolji servis korisnicima prostora na tržnicama.

U ovih mjesec dana mi ćemo uvesti reda, maknut ćemo sve siledžije, koji ne poštuju hrvatske zakone, ali zakon o fiskalizaciji će se poštivati. Stat ćemo na kraju švercu, krađama, prodaji svakakvih proizvoda, radu na crno, sivoj ekonomiji na tržnicama, kazao je Linić i najavio i veći nadzor i kontrole.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.