Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sava se vraća Zagrebu, a Zagrepčani Savi. Pročitajte i zašto!

25.04.2018.

18:39

Autor: Margareta Jozinović

HRT, Radio Sljeme

HRT, Radio Sljeme

Foto: - / -

Na Sjevernom nasipu Save počeli su radovi čišćenja i održavanja površina u inundacijskom pojasu rijeke. Radove izvode Hrvatske vode i Vodoprivreda Zagreb kako bi naš grad uređene obale, u dužini od sedam kilometara s obje strane rijeke, mogao uzeti u zakup te provesti projekt Aktivnosti na Savi.

Radovi su krenuli prošli tjedan, a radi se o čišćenju platoa. Otvaramo i čistimo plato od nanosa koji se taložio kroz godine i na taj način otvaramo postojeću plohu za neke sadržaje koji će se dogoditi na otvorenom. Od Jaruna do Bundeka u dužini od 7 kilometara na pet različitih lokacija imat ćemo ugostiteljske sadržaje, plaže, dva bazena i ljetno kino, pozornicu i puno lijepih sadržaja, rekla je pročelnica gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Sanja Jerković.

Temeljna djelatnost Hrvatskih voda su i ovakvi projekti, stoga su i oni dio njega. Iz Vodogospodarskog odjela za gornju Savu, Zvonko Marenić, objasnio je kako je čišćenje platoa dio i obrane od poplave. Ovo je zapravo vraćanje u prvobitno stanje. Jasno je da su to velike količine nanosa. Odvozimo ga trenutno u kanal Sava-Odra gdje također vršimo zaštitu jednog građevinskog objekta, zaštitu kamene obloge. Nakon toga ćemo materijal voziti na ostale lokacije u skladu sa zaštitom prirode jer vodimo brigu o pticama i ribama. 

Radovima i čišćenju pridružio se i gradonačelnik Milan Bandić koji je najavio mega projekt povratka na Savu uz sportsko-rekreacijske, kulturno-zabavne i ugostiteljske sadržajeVrijednost radova je 7 milijuna kuna, a iako je sve tek u pripremnoj fazi, sadržaji se očekuju već na ljeto.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.