Hrvatski radio

Radio Sljeme

Savez društava Naša djeca obilježava 65 godina rada

11.11.2015.

09:12

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Savez društava Naša djeca Hrvatske obilježava 65. obljetnicu programom "Vremeplov dječje igre", koji će u Muzeju Mimari trajati do 15. studenog, a počeo je jučer izložbom igračaka, plakata i publikacija Saveza.

Izložba igračaka, plakata, publikacija i fotografija Saveza tek je dio brižno stvarane i prikupljane građe sa svih kontinenata i iz različitih razdoblja, rekao je na otvorenju voditelj izložbe, likovni umjetnik Ivan Vitez.  

Igračke postoje od razdoblja spiljskog čovjeka, u Egiptu, Rimu pa do danas. Pravili su ih od kamena, drveta, metala, žice, tkanine. Prvo jednostavne, pa mehaničke, pa moderne, no one oduvijek imaju svoje mjesto. Međutim, jedna je igračka pomalo zaboravljena u tom svijetu igre, a to je olovka i nju moramo vratiti u igru, rekao je Vitez.

Predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske Aida Salihagić Kadić istaknula je da ta društva svojim radom već 65 godina nastoje obogatiti i uljepšavati djetinjstvo brojnih generacija, te navela da Savez danas čini 85 društava s oko 85.000 volontera. Rekla je kako će program "Vremeplov dječje igre" svakodnevnim multikulturnim radionicama i igrama predstaviti običaje i igre djece iz Francuske, Kine, Afrike, Bugarske, Japana, Italije, Rusije te Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.