Hrvatski radio

Radio Sljeme

Savjetovalište Luka Ritz dobilo novi prostor

21.04.2017.

13:39

Autor: Antonia Ćosić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Centar za pružanje usluga u zajednici "Savjetovalište Luka Ritz" od danas je u novom prostoru koji će uskoro biti otvoren za korisnike. U 230 četvornih metara stručni će timovi primati djecu i mlade s ciljem prevencije nasilja i psihosocijalne podrške, ali i savjetovati roditelje.

Da je živ, Luka Ritz sutra bi navršio 27 godina. No, vršnjačko nasilje na gradskim ulicama koštalo ga je života u 18-oj godini. Od tada do danas zaživjela je njegova poruka - nasilje nije hrabrost. A da se ne bi dogodio još jedan slučaj poput njegovog, obitelj Ritz potaknula je osnivanje Centra za pružanje usluga u zajednici "Savjetovalište Luka Ritz". Grad Zagreb danas im je dodijelio dugoočekivani prostor u ulici Ljudevita Posavskog.

Rješenje je to brojnih problema s kojima su se dosad susretali u udruzi koju su osnovali roditelji Luke Ritza. Kao i sve udruge, imaju poteškoće s financiranjem i omogućavanjem kontinuirane skrbi svojim korisnicima. Djeca i mladi, kao i njihovi roditelji, stvore odnos sa stručnjakom udruge, bilo da je psiholog, socijalni radnik ili terapeut. Zbog nedostatnih financijskih mogućnosti udruge, taj stručnjak primoran je otići iz udruge nakon nekog vremena što predstavlja problem za obitelji u savjetovanju.

Centar Luka Ritz konačno će omogućiti kontinuiranu skrb svim korisnicima. Multidiciplinarni tim radit će s ciljem prevladavanja poteškoća, prevencije nasilja, razvoja vještina te unapređenja roditeljskih vještina i stjecanja učinkovitog roditeljstva.

Ponosni smo što nosimo ime Luke Ritza, to ime je preraslo u simbol borbe protiv nasilja,nagasila je privremena ravnateljica Andrea Ninić.

Unutrašnjost Centra Luka Ritz krase upravo njegovi likovni radovi, kao natips "Svačije je pravo živjeti!". 

Ovo je veseli dan. Mislim da iz života uvijek treba gledati pozitivne stvari i okrenuti se pozitivi, a negativno gledati kao jednu ružnu epizodu u svom životu, rekla je Lukina mama, Suzana Ritz.

Nadaju se da će Centar Luka Ritz što prije otvoriti vrata novim korisnicima, a prema najavama to bi se moglo dogoditi za mjesec dana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.