Hrvatski radio

Radio Sljeme

Saznaj, suoči se, testiraj se!

22.07.2013.

12:33

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

28. srpnja - Svjetski je dan hepatitisa. U njegovo obilježavanje Hrvatska i Grad Zagreb uključili su se već 10-tu godinu zaredom, organiziravši besplatna testiranja na hepatitis C.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije broj oboba zaraženih hepatitisom C, u svijetu je 170 milijuna, dok od hepatitisa B boluje 350 milijuna ljudi.

Virusni hepatitis je akutno ili kronično virusno oboljenje jetara uzrokovano virusom hepatitisa A, B, C, D, E, pri čemu je preko 95 posto akutnih virusnih hepatitisa uzrokovano virusom hepatitisa A, B ili C.

Najopakiji su virus B i virus C hepatitisa koji u slučaju kroniciteta i neliječenja, u visokom postotku, mogu dovesti do ciroze odnosno karcinoma s fatalnim ishodom. Najveći problem je što u većini slučajeva simptoma nema, pa osobe koje su zaražene to ni ne znaju. Ovisno o vrsti virusa razlikuju se putevi prijenosa, napredovanje i ozbiljnost bolesti.

Dok se hepatitisi A i E općenito izliječe spontano putem imunološkog sustava, hepatitis C postaje kroničan kod većine ljudi, čak do 80 posto. 

U 90 posto slučajeva zaraza hepatitisom B se širi nezaštićenim spolnim odnosom, zatim uporabom zaražene igle, što zapravo znači putem krvi i tjelesnih tekućina.

Hepatitisom C zaraza se širi u 90 posto slučajeva uporabom zaražene igle, slučajnim ubodom i ostalim ekspozicijama (otvoren dodir krvi uporabom npr. tuđih britvica, škarica, četkica za zube), zatim tetovažom, bušenjem ušiju / piercingom), transfuzijom krvi prije travnja 1993.godine, nezaštićenim spolnim odnosom u 2 do 7 %, te s majke na dijete.

Posljedice u slučaju neznanja stanja zaraženosti i nepravovremenog liječenja mogu biti kronični hepatitis, ciroza jetre, rak jetre, zatajenje jetre, smrt.

Važno je napomenuti da se hepatits C ne može se prenijeti uobičajenim socijalnim kontaktima putem grljenja, ljubljenja, rukovanja, kašljanja, kihanja, zajedničke uporabe toaleta ili kupaonice, zajedničke uporabe bazena ili sauna, hranjenjem iz istog tanjura sa istim priborom za jelo, držeći dijete na krilu ili u rukama, te odjećom.

Hepatitis B može se izbjeći cijepljenjem. U Hrvatskoj se provodi rutinsko cijepljenje novorođenčadi čime se postiže kvota zaštićene djece od 90 posto, istodobno se rutinski cijepe samo neke od najvećih rizičnih skupina, primjerice zdravstveni djelatnici, osobe koje žive u istom kućanstvu s oboljelima od hepatitisa B i ovisnici. Zaštita od hepatitisa B je i izbjegavanje spolnih odnosa bez zaštite.

Protiv hepatitisa C ne postoji cjepivo. Zaštita uključuje izbjegavanje uporabe nesterilnih igala, izbjegavanje tetoviranja i piercinga u nesterilnim uvjetima (npr. bušenje ušiju nesterilnim iglama kod sumnjivih i ilegalnih davatelja takvih usluga itd.) te izbjegavanje spolnih odnosa bez zaštite.

U suradnji s Hrvatskom Udrugom za borbu protiv HIV-a i virusnoga hepatitisa Grad organizira besplatna testiranja za građane na hepatitis C. Kampanja nosi naziv Saznaj, suoči se, testiraj se!

Testiranja se provode u prostorijama CheckPointa, na adresi Domagojeva 10 i to tijekom ovoga tjedna - danas, u srijedu i petak te idući ponedjeljak.

Testirati se možete od 16 do 19 sati i 30 minuta.

Na ozbiljnost bolesti, moguće posljedice u programu Radio Sljemena upozorio je pročelnik gradskoga Ureda za zadravsto i branitelje Zvonimir Šostar pozvavši građane da se odazovu testiranju:

"...Pozivam naše sugrađane, nek dođu, nek se istestiraju da se na vrijeme može krenuti sa liječenjem...ovaj opaki tihi ubojica ne miruje, testirjte se...da na vrijeme spriječimo ove tragične posljedice..." poručio je pročelnik Šostar.

Više informacija o bolesti, testiranjima i liječenju dostupno je i na besplatnom INFO telefonu 0800 448 767 te na internetskim stranicama  Hrvatske Udruge za borbu protiv HIV-a i virusnoga hepatitisa www.huhiv.hr

 Pozivnicu na testiranje pročelnika za zdravstvo Zvonimira Šostara poslušajte u prilogu.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.