Hrvatski radio

Radio Sljeme

SDP: "Birokracija uništava obrtništvo i poduzetništvo u Zagrebu"

27.04.2017.

14:25

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebački obrtnici i mali poduzetnici već godinama muku muče s birokratskim procedurama koje otežavaju opstanak njihovih obrta. O problemima i rješenjima za obrtnike u našem gradu progovorio je gradski SDP.

Birokracija je broj jedan na popisu poteškoća s kojima se obrtnici i poduzetnici svakodnevno susreću. Mali obrti ili mali d.o.o. ili j.d.o.o. s nekoliko zaposlenih vrlo često (su) u situaciji da nemate vremena baviti se svojim poslom od šume propisa koju stalno morate pratiti, iz straha da vam ne upadne nekakva inspekcija i ne napiše vam nekakvu kaznu i vašu tvrtku ili obrt ne "otfura" u blokadu, istaknuo je SDP-ov i HNS-ov nositelj liste za Vijeće gradske četvrti Gornji grad-Medveščak, Tin Pažur.

Osim toga, prema riječima najpoznatijeg gradskog klobučara, Zlatka Cahuna, najveći problem obrtnicima predstavljaju zakoni o povratu imovine za nacionalizirane poslovne prostore, zbog čega je Zagreb uvelike izgubio karakter obrtničkog grada. Masu se obrta u gradu Zagrebu ugasilo, ljudi jednostavno nisu mogli naći zajednički jezik s novijim vlasnicima ili su im bili zakupi preveliki. Na gradskom nivou bi se možda moglo neke stvari poboljšati kad bi se razriješili odnosi između države i grada, dakle vlasnički odnosi na nekretninu, naglasio je Cahun.

S obzirom da su neki gradovi ovaj problem uspješno riješili, SDP-ovci ističu da je njegovo nerješavanje manjak političke volje gradske vlasti, a predsjednik savjeta za poduzetništvo i obrtništvo gradskog SDP-a, Darko Liović, predložio je bitnu mjeru kojom SDP želi poboljšati stanje malog i srednjeg poduzetništva, a to je raspisivanje inovativne javne nabave, zelene javne nabave, što će omogućiti našim malim i srednjim poduzetnicima dobivanje posla u gradu Zagrebu i bolje iskorištavanje njihovih kapaciteta, odnosno bolju zaradu.

Uz povećanje gradskih poticaja i lakši pristup sredstvima iz EU fondova, provođenje ovih mjera trebalo bi, kako tvrde, popraviti obrtničku sliku našeg grada.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.