Hrvatski radio

Radio Sljeme

SDP predlaže da karta sljemenske žičare za četveročlanu obitelj stoji sto kuna

13.02.2022.

14:23

Autor: Mario Mihaljević

cijena karte

cijena karte

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

 Članovi zagrebačkog SDP-a Renato Petek i Matej Mišić predložili su na konferenciji za novinare da cijena sljemenske žičare bude takva da četveročlana obitelj može posjetiti Sljeme za sto kuna. 


Cijena karte trebala bi biti takva da četveročlana obitelj može posjetiti Sljeme za 100 kuna, rekao je Mišić, predloživši da cijena pojedinačne povratne karte bude 30 kuna za odrasle, a 15 kuna za djecu i starije od 60 godina.To smatraju optimalnom cijenom, a predlažu i da ZET napravi dodatne modele prema kojima bi ulaznica uključivala parking na donjoj stanici žičare te u zimskoj sezoni kartu za skijanje. 


Petek smatra kako se treba usredotočiti na održivost i funkcionalnost žičare.


-Naša želja i prijedlog je da se Medvednica i Sljeme iskoriste i da Medvednica postane produženi dnevni boravak svima-, rekao je Petek i dodao kako bi trebalo iskoristiti sve potencijale žičare. Ocijenio je kako su mogućnosti goleme pa ne treba izmišljati toplu vodu. -Možemo pogledati što su napravili Slovenci sa svojim izletištima i skijalištima-, rekao je, primijetivši da skijališta nisu samo skijališta jer su ona primamljiva i u proljeće, ljeto i jesen. 


Petek je najavio da će na sljedećoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine uputiti gradonačelniku zaključak kojim ga žele potaknuti da grad inicira koordiniranje i planiranje svih budućih sadržaja na Medvednici. Traže sadržaje koji će biti dostupni i zanimljivi tijekom cijele godine. Objasnio je da traže sadržaj koji će biti dostupan i zanimljiv tijekom cijele godine, pazeći pritom na očuvanje prirodne cjelovitosti, kulturnih dobara i prirodne baštine. U zagrebačkom SDP-u smatraju da je već sad moguće napraviti male prostore skijališta za djecu i početnike, kao i za skijanje i sanjkanje tijekom ljetnih mjeseci s održivim materijalima. 


Potrebno je, kažu i s klubovima otvoriti biciklističke staze, pješačke stijene i senzorski park, a treba misliti i na revitalizaciju Brestovca s obzirom na to da postoji i međupostaja te pronaći prostor i za heliodrom. -Imamo žičaru koja je izgrađena i preplaćena-, kazao je Petek, ustvrdivši da je sad treba što bolje iskoristi. 


Budući da je izgradnjom žičare Sljeme devastirano trebalo bi obnoviti staze i ponovno postaviti oznake te razviti nove sadržaje koji mogu biti komercijalni ili izgrađeni za potrebe školske djece. U taj se projekt, poručio je treba uključiti i Vlada, a treba pronaći ravnotežu između investiranja grada i privatnih tvrtki. Gotovac je najavio da će SDP za tjedan dana predstaviti svoju viziju novog modela prikupljanja otpada.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.