Hrvatski radio

Radio Sljeme

SDP predstavio svoju viziju zbrinjavanja otpada u gradu - uključuje podzemne spremnike, videonadzor i čipirane kante

19.02.2022.

07:03

Autor: Ivan Fedor

Zagrebački SDP predstavio rješenja za gospodarenje otpadom

Zagrebački SDP predstavio rješenja za gospodarenje otpadom

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Podzemni spremnici u centru grada, čipirane kante, video nadzor, digitalna kontrola korisnika koji odlažu otpad, zajednički spremnici za više zgrada - neke su od ideja gradskog SDP-a vezane uz novi sustav gospodarenja otpadom. Od koalicijskih partnera iz MOŽEMO zahtijevaju da ovom problemu pristupe cjelovito i dugoročno, a nadaju se da će odluka o sakupljanju komunalnog otpada u gradu po hitnom postupku biti prihvaćena već idući tjedan na sjednici Gradske skupštine.

Bez obzira na veličinu i kompleksnost ovakvih ideja - poput podzemnih spremnika s videonadzorom u centru grada - iz gradskog SDP-a poručuju da je takav pristup nužan te da za njega postoje financijska sredstva, pogotovo iz Europe. To je investicija, a ne trošak, zajednički ističu predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac i Hrvoje Dokoza, konzultant Svjetske banke za izradu strategije kružne ekonomije i gospodarenja otpadom.


"Svaka promjena zahtjeva izvjestan trošak. Tražit će se način da se u što kraćem vremenu na području gradskih četvrti Gornji i Donji grad ide sa podzemnim spremnicima. To estetika i vizura centra grada naprosto zahtijeva, a za to se mora naći novac.", poručuje Gotovac, dok Dokoza kaže:


"Centar Zagreba je turistički centar, ostvaruje prihod i zaslužuje investiciju. Ja bih to nazvao investicijom. Podzemni spremnici s osiguranjem i kamerama sigurno rješavaju puno više pitanja. za to postoje sredstva."


Komunikacija s koalicijskim partnerima iz MOŽEMO za sad je dobra, kažu iz SDP-a, te naglašavaju kao podržavaju i kompostanu u Novskoj i sortirnicu na Žitnjaku. Ipak, SDP ima i neke svoje nove prijedloge. Osim organizacije poduzetničkih centara za kružno gospodarenje otpadom u kojima bi se stvari, poput perilica rublja, pokušale popraviti prije nego završe na otpadu, predložili su i uvođenje nove, dodatne vrećice od 10 litara za kućanstva. Zastupnik Renato Petek:


"Svi oni koji žive sami moći će imati jednu povoljniju vrećicu manje litraže koja će biti primjerenija za svakoga. Taj sustav od tri vrećice - 10, 20 i 40 litara - smatramo optimalnim."


Javno savjetovanje o odluci o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u našem gradu traje do subote 19. veljače, a u SDP-u se nadaju da će ta odluka po hitnom postupku biti prihvaćena već idući tjedan na sjednici Gradske skupštine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.