Hrvatski radio

Radio Sljeme

SDP: "Skupštinske sjednice trebaju biti fizičke"

06.11.2020.

15:58

Autor: Krešimir Vešnik

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / -

Skupštinske sjednice trebaju biti fizičke, a ne on-line, napominju iz gradskog SDP-a. Smatraju da internetske sjednice umanjuju transparentnost rada Skupštine te da nemaju uporište u važećem poslovniku.

Ako može Sabor, može i Gradska skupština - Svi uvjeti koji su osigurani u Saboru da bi mogao normalno raditi na fizičkoj sjednici mogu se osigurati i Skupštini te smo zbog toga uputili ovu inicijativu - rekao je potpredsjednik Skupštine SDP-ovac Matej Mišić.

"Telekonferencijske sjednice umanjuju načelo javnosti i transparentnosti rada Skupštine", ističe Mišić - Vladajući su i na zadnjoj sjednici pokušali određene odluke sakriti od javnosti. Odluke koje su donesene na toj sjednici su od izvršenja proračuna preko prikrivenog zaduživanja Grada kroz odgodu plaćanja dugova Zagrebačkom Holdingu i ZET-u, do odluke o osnivanju Bloka Kvatrić. Sve te točke Dnevnog reda zastupnici HDZ-a su prešutjeli i bez ijedne riječi podržali. 

Zbog toga iz gradskog SDP-a predlažu da u slučaju epidemije, Skupština nastavi raditi u skladu s poslovnikom. Oni zastupnici koji ne bi mogli odlučivati i raspravljati fizički, na sjednicama bi sudjelovali on-line. Ostali bi poštovali epidemiološke mjere -  Naš novi zastupnik, epidemiolog Branko Kolarić, s kojim smo se konzultirali o ovom prijedlogu, je stava da, ukoliko se može osigurati distanca i nošenje maski, što se na sjednicama na Velesajmu sve ispoštovalo i osiguralo, u tom slučaju nema razloga da se sjednica ne održi fizički - rekao je Mišić.

A za sjedenice na Zagrebačkom velesajmu treba platiti najam - Najam dnevnih prostora na Velesajmu je otprilike iste cijene kao četvorni metar "Bandićevih zlatnih WC-a". Koliko se neracionalno i netransparentno troše novci iz proračuna Grada, a s druge strane pitanje javnosti i transparentnosti rada, tu cijenu ne možemo uspoređivati - odgovorio je Mišić. 

"Ne želimo da se ijedna odluka od građana pokuša sakriti kroz telekonferencijsku sjednicu", zaključili su SDP-ovci, najavljujući da neće odustati od ovog prijedloga.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.