Hrvatski radio

Radio Sljeme

SDP: "Sljemenska žičara je pusto obećanje koje Bandić neće ispuniti"

23.10.2018.

11:00

Autor: Magdalena Pongrac

SDP: "Sljemenska žičara je pusto obećanje koje Bandić neće ispuniti"

SDP: "Sljemenska žičara je pusto obećanje koje Bandić neće ispuniti"

Foto: - / -

Projekt Sljemenske žičare, na koju Zagrepčani čekaju već 11 godina, još je jedno u nizu obećanja koje gradonačelnik Bandić neće ispuniti, ističu gradski SDP-ovci. Uz to, kritizirali su izvršenje i rebalans proračuna koji će se naći na dnevnom redu iduće sjednice Gradske skupštine.

Od 128,5 milijuna kuna koliko je u ovogodišnjem proračunu predviđeno za njezinu izgradnju, dosad je potrošeno svega 6,2. Pokazatelj je to da žičara neće biti tako brzo dovršena, istaknuo je predsjednik gradske organizacije SDP-a Gordan Maras. Pozivamo gradonačelnika, još jednom, da ispunjava svoja obećanja i da Sljemenska žičara u narednih godinu dana mora biti završena. Ukoliko ne bude završena 2021., kad gospodin Milan Bandić više neće biti gradonačelnik, onda ćemo mi njega pozvati jer ćemo mi završiti Sljemensku žičaru.

Izgradnja Sljemenske žičare jedan je od kapitalnih projekata financiranih iz gradskog proračuna, o čijem će izvršenju idući tjedan glasati Gradska skupština. SDP-ov zastupnik Matej Mišić kritizirao je najavljeni rebalans, kojim gradonačelnik sredstva za žičaru smanjuje za 70 posto odnosno 90 milijuna kuna iz čega jasno vidimo ne samo to da žičara neće biti gotova do kraja ove godine nego je upitno hoće li Zagrepčani dobiti žičaru za Svjetski kup 2020.

S obzirom na to da je za realizaciju projekta ove godine potrošeno više od 6 milijuna kuna, a nikakvih radova nije bilo, Mišić se pita na što je taj novac potrošen. Istaknuo je i da žičara nije jedini projekt čija je realizacija zakazala. Prije posljednjih lokalnih izbora gradonačelnik je najavio sufinaniranje pročelja višestambenih zgrada, odnosno Bandićev new deal, ali od toga isto tako, drugu godinu zaredom, nema ničega. Realizacija je ispod milijun kuna, ispod 5 posto realizacije!

Uz to, za kapitalna ulaganja u društvene djelatnosti, ističe Mišić, u prvoj polovini godine realizirano je svega 30 posto od predviđenog, iako je Gradska supština upravo u tu svrhu prije nekoliko mjeseci gradonačelniku odobrila novo zaduženje od 250 milijuna kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.